Ondertussen zijn landschapskantoren al goed ingeburgerd in de werkwereld. Toch wordt vaak in vraag gesteld of ze wel zo goed zijn voor de productiviteit. Het kan er namelijk soms wel eens erg rumoerig worden, en die constante prikkels doen ons eerder kwaad dan goed. Toch is een muisstille omgeving geen goed idee.

Nooit geconcentreerd doorwerken

Je niet erg lang kunnen concentreren op één taak, is nefast voor de snelheid en kwaliteit voor je werk. Dat is alvast niet nieuws onder de zon. En op zo’n landschapskantoor word je nogal snel gestoord. Gemiddeld worden we om de 12,4 minuten onderbroken. Zo geraak je natuurlijk nooit in een staat van opperste concentratie.

Toch is het niet zo dat een stil kantoor, waar je ongestoord kan doorwerken, automatisch leidt tot het verzetten van bergen werk. Wij mensen zijn helaas eerder lui van aard. Eens we weten dat we ongestoord een hele dag aan een taak kunnen werken, dan zullen we er ook de hele dag over doen. Maar als we weten dat we afgeleid kunnen worden, krijgen we een gevoel van urgentie. Plots moeten we wel opschieten, want we weten nooit wanneer we de volgende keer weer gestoord zullen worden.

Even rust

Bovendien hebben landschapskantoren ook heel wat voordelen. Het bevordert het contact tussen collega’s, wat op zijn beurt dan weer het kwaliteit van het werk naar omhoog kan halen. Ook wordt de werksfeer er een pak beter van en gaan collega’s nauwer met elkaar samenwerken. Daarnaast is het voor de werkgever natuurlijk ook een stuk goedkoper dan iedereen z’n eigen kantoor te geven - wat voor veel bedrijven een doorslaggevende factor vormt.

Toch is het ook handig als er een ruimte wordt voorzien waar collega’s die even nood hebben aan rust en stilte, zich kunnen afzonderen. De beste oplossing daarvoor zou een open stilteruimte zijn, en géén afgesloten kantoortjes. Bij zulke kantoren loop je het risico dat werknemers ze langer gaan gebruiken dan nodig, waardoor ze soms minder productief werken en andere collega's er geen gebruik van kunnen maken, wat heel wat frustraties kan opwekken. Een gezamenlijk stil kantoor daarentegen, daar kan je niet de hele dag bij blijven hangen. Je kan er immers niet beginnen bellen of vergaderen, wat in een afgesloten kantoor wel kan. Bovendien is er ook een vorm van sociale controle: iedereen is er aan het werk, dus jij gaat niet even zitten lanterfanten.

Kortom, het landschapskantoor heeft ook heel wat voordelen. Mits een stilteruimte en goede afspraken tussen collega’s, hoeft zo’n open office geen vloek te zijn. En anders wil een noise-cancelling headphone ook wel nog eens uitkomst bieden 😉