Welzijn op het werk zou niet enkel een zorg mogen zijn van jouw werkgever. Laat die wekelijks een fruitmand leveren? Tof! Heeft het bedrijf een relaxruimte met massagestoelen? Leuk! En kan je prat gaan op een heus welzijnsbeleid? Helemaal de max! Toch neemt dit alles niet weg dat, ondanks alle inspanningen van je leidinggevende, preventieadviseur, HR verantwoordelijke of feel good ambassadeurs, in de eerste plaats jij zelf ook een levensbelangrijke rol te spelen hebt voor je eigen welzijn. Ja, jij! Sterker nog: zonder jouw engagement, kan je werkgever amper of geen meerwaarde betekenen voor jouw welzijn op het werk. Hoog tijd dus om een aantal onverwachte bronnen van welzijn te spotten die zich ongetwijfeld ook in jouw werkomgeving verschuilen.

1. De vergadering

Bij een klassieke meeting schuiven mensen veel te vaak rond een tafel in een muffige vergaderzaal. Boring! Die vergaderingen worden meestal zo georganiseerd dat het welzijn van de deelnemers binnen de kortste keren om zeep is. Als het niet door de back-to-back planning is, dan wel door het overbodig geleuter over niets of het langdurig vastroesten op een stoel die enkel nog het opschrift 'schaadt de gezondheid' mist.

Jammer! Zeker als je weet dat vergaderingen een fantastische bron voor meer welzijn kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan wandelvergaderingen waarbij je letterlijk de neuzen in dezelfde richting hebt. Diezelfde walking meetings laten je toe een frisse neus te halen en vast te stellen hoe je zelfs in een grijze industriezone kan wandelen (misschien niet het meest idyllische kader, maar bon). Geen zin om buiten te vergaderen? No stress! Denk inside the box aan staande meetings die uitnodigen om to the point te vergaderen.

En dan hebben we het nog niet over de inhoud van de vergadering gehad. Daar kan je heel wat items in verwerken die elke aanwezige een goed gevoel geeft. Niets zo krachtig als een meeting starten met het delen van je successen of best practices. Wedden dat er spontaan appreciatie en trots zal ontstaan?!

2. Jouw computer

Hoe vaak hoor je gemor over schermgebruik als het gaat over welzijn? Yep, heel vaak. Computers en welzijn komen zelden in dezelfde zin voor, tenzij gescheiden door woorden als 'niet', 'minder' of 'schakel uit'.

Gaat digital detox dan echt alleen maar over het streven naar een leven zonder? Nee hoor! En gelukkig maar, want jouw computer kan ook een heuse bron van welzijn met zich meebrengen. Naast het feit dat je er foto’s op kan stockeren die je doen wegdromen naar heerlijke momenten en je zo een ontspannende herinnering of een krachtige visualisatie bieden, kan je je pc ook zo instellen dat je computer je welzijn ondersteunt.

Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de lichtintensiteit of het uitschakelen van storende pop ups. Bovendien kan je computer je aan inspirerende meditaties helpen of dat streepje muziek waar je al je cellen op voelt shaken. Zolang het je Excel-cellen maar niet zijn, toch?!

Mochten alle voorgaande pc-facetten niet wezenlijk bijdragen tot jouw welzijn, dan kan je ook nog altijd gaan voor de ultieme toets: de uit-knop! Niets zo sterk als een momentje me-time terwijl je computer (her)opstart. Blijf vooral niet gefrustreerd naar het scherm staren op dat ogenblik, maar kies voor een blik op de blauwe lucht of het inschenken van een deugddoend kopje thee. Oh, en by the way, in plaats van 'computer' kan je bij al het voorgaande ook gaan voor 'tablet' of 'smartphone' – keuze is reuze!

3. De toiletten

We komen stilaan in de laatste rechte lijn van dit artikel, dus hoog tijd om all the way te gaan. Zeker weten dat je wenkbrauwen de hoogte in gaan bij het idee dat je je welzijn kan boosten in de toiletten… Alle dirty minds en plastische voorstellingen die je nu misschien hebt ten spijt, moet je het vooral durven zoeken in … de spiegel! Zowat elk toilet is wel voorzien van een spiegel en die biedt heel wat opportuniteiten als het gaat over jouw welzijn.

De eenvoudigste manier: gun jezelf een pracht van een glimlach! De weerspiegeling van die big smile maakt onmiddellijk een koppel gelukshormonen los waardoor je een fijne opstoot van happy feelings krijgt. De positieve psychologie vertelt ons immers niet voor niets 'smile and your attitude will follow'.

De weerspiegeling van die big smile maakt onmiddellijk een koppel gelukshormonen los waardoor je een fijne opstoot van happy feelings krijgt

Daarnaast kan je met die spiegel ook heerlijk creatief aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een post-it die je erop achterlaat met een fijne boodschap voor een collega. Hoe dat precies jouw welzijn boost? Door goed te doen voor een ander, krijg jij zelf (ook) een goed gevoel. Een mooie win-win dus!

Last but not least laat een spiegel ook toe om jezelf eens recht in de ogen te kijken en zo een (h)eerlijk gesprek met jezelf aan te gaan. En laten we daar nu net op een fundament van welzijn botsen: in plaats van bezorgdheden of vraagstukken weg te duwen, de tijd nemen om je innerlijk kompas te doorgronden zodat je daar ter plekke telkens opnieuw kan ontdekken waar het noorden zich bevindt. Zit jij nog op het juiste spoor bij de beste organisatie van het land? Spiegeltje spiegeltje aan de wand…