In maart van dit jaar ondernam ik een trip naar Miami, een stad die ik alleen kon omschrijven als één groot festival, waar van een pandemie geen sprake leek. Twee dagen na mijn terugkeer in Dubai las ik in het nieuws dat er - begrijpelijkerwijs - weer een avondklok was ingesteld. Ik was opgelucht dat ik op tijd terug was op de plek waar alles rustig is en in vrede verloopt, in een land waar mensen de politie en lokale autoriteiten respecteren en waar elke overheidsbeslissing serieus genomen wordt. Ik was vergeten hoe anders het elders kon zijn.

Toen in april vorig jaar mijn retourticket naar België (opnieuw) geannuleerd werd, besloot ik om permanent in Dubai te blijven en mijn businessplannen om te gooien. Noodgedwongen, want mijn team moest overnight de shift maken naar working from home en ik werd opeens geconfronteerd met een onbekende en vage situatie.

Mijn nieuwe businessmodel baseerde ik op het scenario dat ik in geen tijd al mijn klanten en inkomen zou verliezen, zonder idee hoe ik 2020 door zou komen. Harde vragen, waarop ik het antwoord formuleerde in de vorm van nieuwe activiteiten en een bijkomend agency. Met als gevolg dat we in 2020 geen klanten zijn verloren, dat we nieuwe aanwervingen hebben gedaan en zelfs meer projecten hebben afgewerkt dan in 2019.

Laserfocus en positiviteit

Dat succes heeft veel te maken met hoe Dubai deze crisis heeft aangepakt. Bij het begin van de pandemie werd door de National Authority for Crisis and Disaster Management meteen een specifieke toezicht- en inspectiemethode ontwikkeld om ervoor te zorgen dat alle voorzorgsmaatregelen duidelijk en eenduidig - je zou kunnen zeggen via eenrichtingsverkeer - werden gecommuniceerd en toegepast. Politieagenten deelden onmiddellijk boetes uit, handelszaken werden gesloten bij overtredingen en vanaf dag één betekende naar buiten gaan hier altijd een masker dragen - tot zelfs op het strand.

Aanvankelijk mochten we ook alleen bij noodgevallen of officiële werkaangelegenheden naar buiten komen, en dan nog met officiële toestemming via een overheidsapplicatie. Alleen niet fijn, maar anderzijds gaf het mij geen andere keuze dan me volledig te wijden aan mijn team, mijn bedrijf en mezelf. Dankzij die strikte regels was er met andere woorden ruimte voor laserfocus, positiviteit en veiligheid, zonder de minste afleiding.

Het hielp wel dat leven in Dubai altijd vrij gemakkelijk is geweest, omdat je in principe alles kunt organiseren vanaf je smartphone. Er is home delivery voor werkelijk alles: van een kopje (verse!) koffie en een ijsje over volledige maaltijden, geneesmiddelen en een nieuwe simkaart tot zelfs water en toiletpapier. Allemaal één klik verwijderd en binnen een half uur aan de voordeur afgeleverd, meestal zonder extra kosten, zelfs als je maar één product bestelt.

(Photo by Evelyn Stremersch)

Visionairs aan de macht

Dankzij die strenge aanpak vanaf dag één komen evenementen hier weer op gang en opereren de meeste winkels, sportscholen, schoonheidssalons, restaurants, attracties,… weer als gewoonlijk, zij het met de nodige sociale afstand. Langzaam komt ook de energie weer terug die ik altijd met Dubai associeerde.

Dubai vormt samen met Israël en de Seychellen ook wereldwijd de top-3 van plaatsen waar de meeste vaccins worden uitgedeeld. Als ik dat had gewild, had ik drie maanden voor mijn grootouders van 82 en 87 gevaccineerd kunnen worden. Te gek voor woorden, maar efficiënt is het wel.

Ook de overheid maakte ‘dankbaar’ gebruik van de pandemie door zichzelf op heel korte tijd te hervormen: verschillende ministeries en instanties werden samengevoegd om flexibeler en wendbaarder te worden en er kwam een nieuwe regering die sneller beslissingen neemt, efficiënter veranderingen opvangt en beter inspeelt op opportuniteiten in deze nieuwe fase van onze geschiedenis. Life and business as usual in a covid adapted world, zoals ik het zelf graag omschrijf.

Ik heb geen enkel moment getwijfeld aan de beslissingen die de regering heeft genomen, en tot op de dag van vandaag vertrouw ik erop dat wat ze ook veranderen goed is voor ons, voor onze toekomst en voor onze economie. Kortom, er ligt een mooie tijd in het verschiet zolang we ons laten omringen en leiden door de juiste mensen. Door visionairs. Net om die reden ben ik bijzonder dankbaar en ga ik hier niet meer weg.