7%. Zoveel meer ondernemingen werden er in Vlaanderen opgericht tussen januari en november 2020 tegenover diezelfde periode in 2019. Wat motiveert mensen om te starten met een onderneming in het middelpunt van de coronacrisis? Het is een vraagstuk dat mij gedurende mijn hele bestaan als ondernemer, intussen zo’n 20 jaar, blijft fascineren.

De ondernemer in God

Het was Steve Jobs die ooit zei dat je wel een masochist moest zijn om te beginnen ondernemen, want niemand anders haalt zoveel plezier uit de constante tegenslagen en pijn die het ondernemerschap met zich meebrengt. Maar er is iets dat ver boven die tegenslagen staat, datgene wat we allemaal najagen in het ondernemerschap: de onstilbare honger om een doel te bevredigen dat vaak alleen wijzelf kennen en begrijpen.

Het was Steve Jobs die ooit zei dat je wel een masochist moest zijn om te beginnen ondernemen, want niemand anders haalt zoveel plezier uit de constante tegenslagen en pijn die het ondernemerschap met zich meebrengt

Ik ben niet zo’n gelovig man, maar telkens wanneer men spreekt over God en de schepping vertelt men over die ene week waarin Hij de wereld creëerde uit het niets. En op de zevende dag rustte Hij uit. Waar men niet over spreekt, is wat God ging doen na die ene week. Als ondernemer denk ik dan vaak: “en op de zevende dag rustte hij uit en hij verkocht zijn bedrijf”. Want het werk was klaar, de visie was voltooid. Hij installeerde een management – wij – en ging verder.

Gevoel van vrijheid

Diezelfde droom om een eigen wereld te creëren, een eigen microkosmos waarin we heer en meester zijn, is volgens mij de échte reden waarom we beginnen te ondernemen. Altijd, en zeker in tijden als vandaag. Bevraag eender welke succesvolle ondernemer naar zijn ‘waarom’ en hetzelfde woord komt steeds weer terug: vrijheid. Meer bepaald: de vrijheid die gecreëerd wordt in het najagen van een ideaal, het creëren van een eigen wereld waarin we structuur, controle en spelregels installeren.

De motor van een goed draaiend bedrijf. We halen plezier uit het perfectioneren van dat ideaal. We halen voldoening uit de pijn die het kost om dat ideaal te bereiken. Die zingeving is iets waar mensen nu, meer dan ooit, absoluut nood aan hebben. Maar weet ook: ooit zal het werk voltooid zijn, en ga je verder.

Statue of Liberty, New York

Je eigen wereld creëren

Het creëren van die eigen wereld is vaak een vlucht voor de chaos van buitenaf. We hebben orde, structuur en zingeving nodig om te leven. Om écht te leven als mens. En dus kom ik steeds meer tot de conclusie dat het starten van een onderneming ontstaat uit een hunker naar zekerheid. Wat zeg je? Ondernemen is het meest onzekere bestaan dat er is. Neen, échte zekerheid. Het type zekerheid dat pas kan bestaan wanneer je controle en kennis hebt over je leefwereld en je bestaan. Iets wat voortkomt uit de creatie van die eigen wereld vol systemen en spelregels.

Échte zekerheid vind je in het oog van de storm. Je moet eerst door de storm van onzekere dingen gaan om rust te vinden in het middelpunt van alle onzekerheid

Zekerheid is niet blind vertrouwen op het systeem van andere mensen. Het is iets wat je creëert voor jezelf. Door voorbij de grenzen van je comfortzone te kijken en te leren begrijpen wat zich daar afspeelt. Door die wereld op te zoeken, er een beeld van te vormen en door dat beeld te transformeren naar een realiteit.

Andy Coomans

Door de storm van onzekerheden

Échte zekerheid vind je in het oog van de storm. Je moet eerst door de storm van onzekere dingen gaan om rust te vinden in het middelpunt van alle onzekerheid. En dus is het voor mij helemaal geen raadsel waarom wij vandaag massaal aan het ondernemen gaan. Het systeem van de ‘vandaag-wereld’ is onzeker en volatiel. De oplossing? Creëer die eigen onderneming-wereld’ waar jij het stuur in handen hebt en waar jij de spelregels bepaalt om échte zekerheid te bereiken.

Er zullen altijd tegenslagen zijn maar de ondernemer ziet wat iedereen ziet en doet daarmee wat niemand doet. Hij is geen slachtoffer, maar ziet en grijpt kansen waar anderen dat niet doen. Laat dat mijn hoop zijn voor alle ondernemers (in spe) in ons land. Blijf zekerheid opzoeken in het onzekere en onderneem als nooit tevoren.