Gentse scholen pionieren met uniek project rond risicoloos student-ondernemerschap

Gentse scholen pionieren met uniek project rond risicoloos student-ondernemerschap

Als student een eigen onderneming starten, zonder de risico’s of de administratieve rompslomp? In Gent kan het vanaf nu. Universiteit Gent, HOGENT en de Arteveldehogeschool slaan de handen in elkaar en lanceren Gentrepreneur Company, een coöperatieve vennootschap. Het is een verruiming en consolidatie van de bestaande coöperatieve vennootschap Artepreneur, die de voorbije jaren ontwikkeld werd aan de Arteveldehogeschool.

Veilige omgeving

De Gentse hogescholen en universiteit willen studenten warm maken om te ondernemen. Dankzij Gentrepreneur Company nemen ze alvast een pak drempels weg die studenten momenteel tegenhouden om te ondernemen. Zo kunnen ze zich focussen op de kernactiviteiten en proeven van het ondernemerschap in een veilige omgeving. De samenwerking is uniek in zijn soort en hoopt tot 50 studenten per jaar te kunnen begeleiden.

Geïnteresseerde student-ondernemers kunnen toetreden door één aandeel te kopen. In ruil kunnen ze een beroep doen op de ruime dienstverlening van de coöperatie. Onder die diensten vallen onder andere boekhouding en een aantal andere administratieve verplichtingen. Ook blijven studenten fiscaal ten laste van hun ouders, behouden ze alle sociale rechten zoals een studiebeurs en kunnen ze geen private schulden opbouwen.

Focus op het ondernemen

Daarnaast krijgen student-ondernemers bij Gentrepreneur Company coaching en begeleiding bij het uitbouwen van hun onderneming. Op die manier kunnen studenten rekenen op heel wat ondersteuning bij het ondernemen én komt er extra tijd vrij voor de ontwikkeling van hun product, hun markt en hun ondernemende vaardigheden.

De drie scholen noemen het een echt pioniersproject. Het model krijgt dan ook al veel internationale belangstelling. Universiteiten en hogescholen uit Zuid-Afrika (Cape Town University), Canada (BCIT School of Business Canada) en Finland (Olou University of Applied Sciences) toonden al interesse.

Hilde Gekiere, projectcoördinator bij Gentrepreneur Company

"Met Gentrepreneur Company zetten we het ontwikkelen van ondernemende vaardigheden centraal, al van op jonge leeftijd", vertelt Hilde Gekiere, de projectcoördinator van Gentrepreneur Company. "We vinden het belangrijk dat jongeren verschillende carrièremogelijkheden kunnen verkennen, ook ondernemen. En dat ze daarnaast kunnen werken aan ondernemende skills die ze later zowel op de werkvloer als in een eventuele eigen onderneming goed zullen kunnen gebruiken."

"Het is belangrijk dat ze die vaardigheden kunnen verkennen in een veilige omgeving, zonder in faling te kunnen gaan en zonder zich te moeten verliezen in een eindeloze berg paperassen. Dat is precies waarom wij Gentrepreneur Company hebben opgericht", besluit Gekiere.

Connecteer met 81.595 abonnees