Vijf op een rij: een blik in het leven van Jan-Willem Callebaut

Vijf op een rij: een blik in het leven van Jan-Willem Callebaut

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Jan-Willem Callebaut, CEO en co-founder van start-up accelerator The Birdhouse.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Een van de zaken waar ik dankbaar en tevreden over ben, is dat het gelukt is de afgelopen jaren om een echt “thuis”-gevoel te creëren op de plaats waar ik woon. Ik ben eind vorig jaar verhuisd naar een klein huisje op het platteland, vlak over de Nederlandse grens in Overslag, middenin de velden, de bomen en de polders. Dat had ik nodig om een niet-werk, maar thuis gevoel te creëren voor mezelf en mijn vriendin.”

“Daarnaast moet ik dringend meer tijd vrijmaken voor een hobby of meer sport. Mijn work-life balance blijft een werkpunt: ik heb het gevoel dat het ook steeds moeilijker wordt naarmate je verder staat in je ondernemerstraject, omdat de uitdagingen en ambities steeds groter worden.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Wijn. Reeds 7 jaar probeer ik toch wat tijd vrij te maken om mijn passie en dus ook kennis over wijn te verdiepen. Inmiddels heb ik een mooie collectie van speciale wijnen kunnen aanleggen, al moet ik zeggen dat dat vooral lukt omdat ik in de praktijk zeer weinig flessen opdrink. Meer tijd vrijmaken om mensen uit te nodigen bij mij thuis om een goed glas te drinken, staat ook op mijn to-do lijst.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

Voor startende ondernemers die de ambitie hebben om snel te groeien raad ik aan om vooral internationale boeken te lezen. Er worden meer en meer relevante boeken in België uitgegeven, dat is zeker waar, maar die halen nog niet het niveau van sommige internationale toppers die naar mijn gevoel in ons land te weinig bekend zijn.”

“Als tip geef ik graag de boekenreeks van Brad Feld, co-founder van bekende en succesvolle accelerator 500 start-ups. Boeken zoals Venture Deals, Start-up boards, ... bevatten essentiële kennis die vandaag bij onze start-ups weinig tot niet aanwezig is.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Dit is voor mij een zeer moeilijke vraag. The Birdhouse telt vandaag meer dan 50 alumni, een grote groep start-ups waar we stuk voor stuk trots op mogen zijn.

“Sommige start-ups halen herhaaldelijk de pers na alweer een grote financieringsronde en creëren zo naamsbekendheid, terwijl anderen soms in een gelijkaardige tijdsspanne of nog sneller tempo groeiende en winstgevende bedrijven worden, maar wel onbekend blijven bij het grote publiek. Ik vind het een belangrijke verantwoordelijkheid van de media om eveneens op zoek te gaan naar dat soort verhalen, zodat het landschap ook kan leren van ondernemers die wat meer onder de radar blijven.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Ik krijg het meeste energie als ik terugkijk op welke groep mensen we reeds bij elkaar hebben gebracht en wat we daardoor verwezenlijkt hebben. Met een 40-tal mentoren, 50 alumni start-ups, zeer betrokken partners zoals Belfius en EY en daarbovenop een groot netwerk van sympathiserende ondernemers en investeerders, werken we elke dag aan een betere ondersteuning voor onze start-ups. Daarnaast stellen wij alles in het werk om het algemene niveau van start-ups in het Belgische landschap op te krikken.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 82.760 abonnees
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief