De eerste commerciële ruimtevlucht zal hij niet achter zijn naam kunnen schrijven, die wereldprimeur werd hem op 11 juli ontnomen door een andere miljardair: de Brit Richard Branson. Maar dat verandert niks aan de plannen van Amazon-topman Jeff Bezos om op 20 juli datzelfde huzarenstukje nog eens over te doen met zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Naast Jeff Bezos zelf, diens broer Mark en de 82-jarige Amerikaanse luchtvaartlegende Wally Funk (die wel geschiedenis gaat schrijven als de oudste persoon ooit in de ruimte) was er nog een vierde zitje in de Blue Origin Crew Capsule. Dat laatste ticket werd in juni openbaar geveild en leverde uiteindelijk 28 miljoen dollar op. Nu blijkt dat de hoogste bieder - die nog steeds anoniem wenst te blijven - op een later moment gaat meereizen, wanneer het beter past in de planning. Zijn of haar plaats wordt nu ingenomen door de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen die daarmee de jongste astronaut ooit wordt en dankzij deze unieke kans zijn droom in vervulling ziet gaan, zo laat Blue Origin via zijn website weten.

De Tilburgse student is de zoon van de Nederlandse topondernemer Joes Daemen, founder en managing partner van investeringsmaatschappij Somerset Capital Partners die vorige maand had meegeboden en zo met het op één na hoogste bod een felbegeerd zitje op de tweede ruimtevlucht van de Blue Origin Crew Capsule wist te bemachtigen. Maar door het afhaken van de hoogste bieder kan hij de ultieme droom van zijn zoon al eerder in vervulling laten gaan. Een - weliswaar korte - ruimtevlucht met zowel de jongste als oudste astronaut aan boord: als dat maar geen generatieconflict veroorzaakt, zo hoog in de lucht.