Om zich boven de Moerdijk nog meer op de kaart te zetten heeft Miko, de beursgenoteerde koffiespecialist uit Turnhout, zijn Nederlandse sectorgenoot MAAS overgenomen. Laatstgenoemde is allesbehalve een kleine speler. Het bedrijf uit Eindhoven werd opgericht in 1889, heeft vandaag 500 mensen op de loonlijst staan, en realiseerde vóór de coronacrisis een jaarlijkse omzet van circa 70 miljoen euro.

De nieuwe meerderheidsaandeelhouder had sinds maart al 25% van MAAS in handen en breidt dit belang nu uit naar 92%. De familie Michielsen - Miko is de afkorting van Michielsen Koffie - neemt die over van investeringsfonds Nimbus. De resterende 8% aandelen verkoopt Nimbus aan de directie van MAAS.

De roots van Miko liggen trouwens in Nederland, waar de familie Michielsen in 1801 in Breda een koffiebranderij én handel in koloniale waren opstartte. Als oudste zoon verhuisde Jan Michielsen met zijn echtgenote naar Turnhout - note bene een zusterstad van Breda - waar het ondernemerskoppel koffiebranderij Michielsen Koffie opstartte. De rest is geschiedenis.

Naast zijn aanwezigheid op de Belgische thuismarkt en in de omringende landen heeft Miko ook vestigingen in Scandinavië, Oost-Europa, Indonesië en Australië. De acquisitie van sectorgenoot MAAS past in de plannen van Miko om zijn koffieactiviteiten verder uit te breiden. Daarom stootte het bedrijf eerder dit jaar zijn kunstofverpakkingsafdeling af. Die verkocht het voor 110 miljoen euro aan het Duitse verpakkingsbedrijf Paccor. Geld dat Miko nu wil gebruiken voor verdere overnames in de koffiebranche.