Een project van O3 SHIFT

Vier Vlaamse bedrijven – Thys Bouwprojecten, SEDS, O3 Development en CLT-S – hebben samen het nieuwe vastgoedcollectief O3 SHIFT opgericht. Dat verbindt er zich toe alleen maar CO2-neutrale bouwprojecten te realiseren door gebruik te maken van digitale tweelingen, CLT-hout en het revolutionaire centrale warmtesysteem van SEDS.

Het eerste wapenfeit van O3 SHIFT is een woonproject met 71 appartementen in Lier, maar in totaal heeft O3 SHIFT liefst 1200 CO2-neutrale woningen in ons land in de pijplijn. Broodnodig ook, want wereldwijd is de bouwsector verantwoordelijk voor maar liefst 47 procent van alle CO2-uitstoot.

“De bouwsector is altijd al een bijzonder conservatieve sector geweest, maar de klimaatopwarming stelt ons vandaag voor grote uitdagingen”, aldus Dirk Thys, initiatiefnemer en gedelegeerd bestuurder van O3 SHIFT.

We moeten dan ook zekerheden in vraag durven stellen en onze processen verbeteren. Bijvoorbeeld door via BIM de draagstructuur perfect op maat te maken en te monteren, het beheer en het onderhoud van het gebouw tijdens de hele levenscyclus te optimaliseren én de foutenlast, in een traditioneel bouwproject ongeveer 30 procent, tot een minimum te beperken. Met onze vakkennis rond circulaire vastgoedprojecten willen we zorgen voor een revolutie in de vastgoedsector.”