Belgische bedrijven zien de toekomst positief tegemoet, blijkt uit recent onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half: acht op tien van de bevraagde leidinggevenden denkt in de tweede helft van 2021 te zullen groeien. Het feit dat er nu al gemiddeld 12% meer vacatures zijn dan in het begin van het jaar en dat er dus een einde lijkt gekomen aan de aanwervingsstop, lijkt dat vertrouwen te bevestigen. Overigens zijn accountancy en manufacturing de sectoren die het meest op zoek zijn naar nieuw talent.

Nu het licht aan het einde van de donkere corona-tunnel steeds dichterbij komt, verleggen bedrijven vaker de focus van overleven terug naar de groei van hun onderneming

“Nu het licht aan het einde van de donkere corona-tunnel steeds dichterbij komt, verleggen bedrijven vaker de focus van overleven terug naar de groei van hun onderneming. Dat verklaart waarom heel wat bedrijven met meer vertrouwen de tweede helft van dit jaar tegemoet gaan”, zegt Jeroen Diels, director bij Robert Half.

Dat er weer meer aangeworven wordt, betekent ook dat de war for talent weer volop woedt op de arbeidsmarkt. “De juiste mensen met de juiste vaardigheden en kennis binnenhalen is prioritair”, zegt Diels. Wellicht daarom dat het sollicitatieproces steeds korter en efficiënter wordt: gemiddeld dertig dagen minder.