Uit de recentste kwartaalbevraging van Teamleader onder zijn klanten blijkt dat vier op tien bedrijfsleiders de financiële buffers van hun kmo hebben zien verzwakken. Bijgevolg benadrukt bijna een derde van de ondernemers dat de financiële gezondheid van het bedrijf dé topprioriteit van 2021 is. Nog opvallend: ondanks de vele steunmaatregelen van de overheid vindt bijna de helft van de ondervraagden dat de overheid niét voldoende heeft gedaan tijdens de crisis.

Los van de verzwakte financiële buffers geeft ruim 45% aan dat de bedrijfsvoering opnieuw op een normaal niveau zit in vergelijking met een jaar geleden. “Hoopgevend,” volgens Jeroen De Wit, CEO van Teamleader. “Net als het feit dat 42% van de ondervraagde ondernemers in het eerste kwartaal van 2021 opnieuw medewerkers heeft aangenomen. Een op drie is er bovendien zeker van in de komende zes maanden extra personeel aan te werven – altijd een goede economische indicator.”

Eveneens positief is dat 22% van de ondervraagde ondernemers zegt in te zetten op de ontwikkeling en ontplooiing van nieuwe marketingactiviteiten. “Tijdens een crisis zijn de reclame- en marketingbudgetten vaak de eerste die eraan moeten geloven”, aldus nog De Wit. “Dergelijke cijfers zijn dan ook meer dan hoopgevend.”