Op 13 oktober start RecAp, de allereerste Resilient City Accelerator, waar tien innovatieve PropTech start-ups en vijf toonaangevende vastgoedbedrijven aan deelnemen. Samen willen ze vormgeven aan de steden van morgen. RecAp is een joint venture tussen Revive, de duurzame vastgoedontwikkelaar, en PropTech Lab, het ecosysteem van Belgische en Luxemburgse vernieuwers in bouw en vastgoed.

Wereldwijd is de vastgoedsector goed voor 40 procent van de uitstoot van
broeikasgassen, terwijl 50 procent van de elektriciteit wordt gebruikt om slecht geïsoleerde gebouwen te verwarmen of te koelen. De ambitie met RecAp is om een tastbare impact te hebben op de bouwsector, door 100 ESG-pilootprojecten per jaar te creëren.

“Onze ecosystemen en sociale systemen staan onder druk”, aldus Nicolas Bearelle, CEO bij Revive. “We moeten snel handelen en de nadruk leggen op het creëren van een positieve impact en onze ESG-normen verhogen. We hebben RecAp gecreëerd om innovaties die ons helpen om een veerkrachtigere planeet te creëren, snel te kunnen doorduwen.”

Er is een eerst premium batch van start-ups geselecteerd. Ze zijn verdeeld over de verschillende ESG-criteria (greenhouse gas emissions, energy, circularity,...), over de verschillende fases van de levenscyclus van een gebouw (invest & finance, design & build, market & transaction, manage & operate, live and work), en over de verschillende implementatie categorieën (renovatie en ontwerpfase).

Dit zijn de 10 geselecteerde start-ups geselecteerd die de steden van morgen mee helpen creëren:

  • AUAR (BE): Een ontwerp- en technologie studio die de systemen, tools & technologieën ontwerpt voor het ontwerpen en maken van nieuwe vormen van huisvesting
  • Bao Living (BE): ontwerpt en commercialiseert producten die woningbouw betaalbaarder en duurzamer maken.
  • Canary (BE): Het verbeteren van de operationele en duurzame prestaties van bedrijven door middel van real-time gegevens.
  • EXIH2 (BE): Experts in gezonde huizen
  • Madaster: Met de missie om materialen voor altijd beschikbaar te maken door zeeen identiteit te geven op ons platform.
  • Neanex (BE): gelooft dat data gedreven inzicht vandaag, de duurzame stedelijkeomgeving van morgen mogelijk maakt!
  • Nornorm (DK): Creëerden ze een op abonnementen gebaseerde inrichting dienst op basis van een volledig circulair bedrijfsmodel.
  • ProperGate (PL): Slim just-in-time levering beheer voor bouwplaatsen
  • Skenario Labs (FI): Zij helpen vastgoedprofessionals de verbanden tussenvastgoedwaarden, prestaties en risico's te begrijpen en te beheren.
  • WoodInc (BE): Recuperatie van bouwmaterialen, geen afval meer.