De Brusselse farmagroep UCB maakte deze ochtend via zijn verschillende mediakanalen bekend dat het zijn Amerikaanse sectorgenoot Zogenix overneemt voor een bedrag van omgerekend 1,7 miljard euro. De biofarmaceut ontwikkelt en vermarkt therapieën voor zeldzame ziekten - met name het syndroom van Dravet, een zeldzame vorm van epilepsie die kinderen treft en tot ontwikkelingsstoornissen kan leiden. Met de overname kan UCB zijn portfolio van medicijnen uitbreiden en naar eigen zeggen de Dravet-therapie voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken.

UCB zal een overnamebod uitbrengen op alle uitstaande aandelen Zogenix voor 26 dollar per aandeel in contanten, voor een totaalbedrag van 1,9 miljard dollar (omgerekend ongeveer 1,7 miljard euro). De Brusselse farmagroep betaalt de overname met beschikbare middelen en een nieuwe lening.

De raden van bestuur van beide ondernemingen hebben de deal unaniem goedgekeurd, klinkt het woensdagochtend. Een meerderheid van de aandeelhouders moet wel nog het licht op groen zetten, net als de concurrentie-autoriteiten. Verwacht wordt dat de deal tegen het einde van het tweede kwartaal officieel zal beklonken zijn.

“Met de overname van Zogenix versterken we onze duurzame patiëntwaardestrategie en het engagement om tegemoet te komen aan mensen die leven met specifieke of zeldzame vormen van epilepsie waarvoor weinig opties bestaan”, aldus Charl van Zyl, executive vice president Neurology en Head of Europe/International Markets van UCB.

“De overname van Zogenix vult ons bestaande therapeutische aanbod aan met een goedgekeurd geneesmiddel voor de levensbedreigende, zeldzame kinder- en zuigelingenepilepsie. Door gebruik te maken van onze diepgaande expertise, ervaring en wereldwijde capaciteiten willen we de toegang van patiënten tot de behandeling te versnellen.