Colruyt Group stuurt in functie van zijn online boodschappendienst Collect&Go CLEVON 1 de openbare weg op. Het onbemande voertuig, dat bediening op afstand combineert met een geavanceerde automatische piloot, zal vandaag het langste traject ooit zonder chauffeur in België afleggen: vier kilometer met name, van het distributiecentrum naar het afhaalpunt van Collect&Go in Londerzeel.

We willen in deze eerste fase vooral de technologie testen, bestuderen wat het voertuig kan en bekijken hoe we samen met de lokale en federale overheid een veilig en ecologisch transport kunnen voorzien op de openbare weg in een stadsomgeving”, aldus Kim Vancauwenberghe, managing director van Colruyt Group Smart Technics.

“In een snel veranderende e-commerce context zoeken we voortdurend naar manieren om de ‘last mile’ zo efficiënt en duurzaam mogelijk te organiseren”, vult Tom De Prater, business unit manager voor Collect&Go, aan. “Er heerst nu al een wereldwijd tekort aan chauffeurs, het kostenplaatje van die laatste kilometers is vandaag torenhoog en de mobiliteit in steden een regelrechte uitdaging. Inzetten op innovatie, nieuwe oplossingen en state-of-the-art technologieën is daarom cruciaal.”