Het team van Dutch Founders Fund

Het in Amsterdam gevestigde Dutch Founders Fund, in 2019 opgericht door veteraan ondernemers achter WeTransfer, Treatwell, Just Eat en fonQ en inmiddels 16 start-ups in haar portfolio, lanceert een tweede investeringsfonds met ruim 60 miljoen euro aan durfkapitaal.

Dat nieuwe fonds richt zich in de eerste plaats op online marktplaatsen en mikte aanvankelijk op 50 miljoen euro. Maar de interesse bleek zo groot dat het fonds op 62 miljoen euro afklokte. Het kapitaal, dat werd opgehaald bij Nederlandse tech ondernemers achter onder meer Swapfiets en Drukwerkdeal, zal vooral worden ingezet voor pre-seed-, seed- en Series A-rondes van start-ups die de gehele bevoorradingsketen herzien, waarbij 70% van het kapitaal gereserveerd wordt voor start-ups over de grens.

De opmars van online marktplaatsen heeft meer balans gebracht tussen vraag en aanbod

Het nieuwe investeringsfonds omarmt online marktplaatsen omdat hun businessmodel naar eigen zeggen voor een betere en eerlijke wereld zorgt. “Naast efficiëntie zorgt een marktplaats ook voor transparantie en eerlijkere verdeling van middelen”, verduidelijkt co-founder Laurens Groenendijk. “Een aantal jaar geleden was het meestal één dominante speler die de dienst uitmaakte. Nu kunnen zowel koper als verkoper onderhandelen voor een betere prijs, bestellingen volgen, reviews vergelijken, en sneller bediend worden. De opmars van online marktplaatsen heeft met andere woorden meer balans gebracht tussen vraag en aanbod.”

Het nieuwe investeringsfonds biedt all-round support: van finance to PR en van HR tot productontwikkeling. “Wij bieden een totaalpakket voor ondernemers in de vroegste fase van hun bedrijf”, aldus Groenendijk. Kregen intussen al een deel van de koek: Buildstream (koppeling van technisch personeel aan werkgevers), Winc Academy (omscholingsplatform) en Reveall (omzetting van consumentendata in praktische inzichten).