Co-founder en CEO Pieterjan Verhaeghen (© Tanguy D’haenens)

Energieplatform Bolt zal deze festivalzomer Rock Werchter, Sfinks Mixed en Boomtown van hernieuwbare energie voorzien. Vorig jaar was Werchter Parklife al aan de beurt. Zowel mobiele zonnepanelen, superbatterijen als lokale energie-opwekkers zullen de festivals van groene stroom voorzien.

Daarnaast wekken de festivalgangers zelf ook stroom op: het afvalwater van de toiletten wordt gezuiverd en het achterblijvend slib wordt omgezet tot stroom. Die zuivering gebeurt door Aquafin, waarbij bio-energie vrijkomt die via het platform van Bolt beschikbaar is voor lokale huishoudens. Met een wc-bezoek op Rock Werchter kan men dus letterlijk thuis een lamp laten branden.

“Festivals doen al jaren inspanningen om zo duurzaam mogelijk te zijn”, zegt Pieterjan Verhaeghen, co-founder en CEO van Bolt. “Wat minder zichtbaar is, zijn de generatoren die het festival van stroom voorzien en veel CO2 uitstoten. Daar wil Bolt samen met de festivals verandering in brengen.

“Door over te schakelen op groene stroom, kunnen we samen met de organisatoren een grote impact maken op het klimaat. Tegen 2030 willen we alle festivals dieselvrij, draaiend op groene stroom uit de buurt. Dat is ambitieus, maar absoluut noodzakelijk als we verantwoord willen blijven festivals organiseren.”