Jasna Rokegem en Elise Caluwaerts

Gisteren ging in het Antwerpse Havenhuis Opera on Brainwaves in wereldpremière, een artistieke performance op het snijvlak van mode, technologie, wetenschap en opera. Fashiontech icoon Jasna Rokegem en de wereldberoemde sopraan Elise Caluwaerts sloegen hiervoor de handen in elkaar.

Tijdens deze interactieve opera-performance droeg Elise een hoogtechnologische jurk van Jasna Rok Lab die de emoties van de zangeres in real-time zichtbaar maakte voor het publiek. De interactieve jurk is het resultaat van twee jaar werk en verlegt een heleboel technologische grenzen. Zo wordt er gebruik gemaakt van een eigen ontwikkelde microcontroller die op maat ontworpen werd om de jurk aan te sturen.

“Een operavoorstelling barst van de emotie”, aldus Elise Caluwaerts. “Toch zijn er zoveel gevoelens die ik als performer leer verbergen, zoals mijn zwakheden, stress en concentratie. Opera on Brainwaves toont de werkelijke ervaring van het optreden, waardoor de voorstelling nog intiemer en persoonlijker wordt, en het contact met het publiek nog intenser.”

“Bij Opera on Brainwaves vervagen de grenzen tussen de artiest en het publiek volledig”, vult Jasna Rokegem, founder Jasna Rok Lab, aan. “Het doet alle betrokkenen nadenken over de rol die technologie kan spelen bij het versterken van interacties tussen mensen.”