Professor John-Paul Bogers, CEO van Elmedix

Medtech-bedrijf Elmedix ontwikkelt intensieve en gecontroleerde hittebehandelingen voor de behandeling van kanker. De in 2015 opgerichte spin-off van de Universiteit van Antwerpen heeft nu een kapitaalinjectie van 12 miljoen euro gekregen, waarvan 1,8 miljoen euro van Vlaio afkomstig was.

“De resultaten bij de eerste patiënten zijn veelbelovend. Het vertrouwen van onze investeerders en die bijkomende kapitaalsinjectie laat ons toe om de eerste klinische studie uit te breiden en meer patiënten te behandelen”, aldus professor John-Paul Bogers, CEO van Elmedix. “Bovendien ontwikkelen we nu een biomerker die vooraf kan aangeven welke patiënten en/of kankers een verhoogde kans op reactie hebben.”

Vooral bij moeilijke tumoren als pancreaskanker of uitgezaaide kankers kan de hittetechnologie een significante impact hebben. Zeker voor patiënten met pancreaskanker zijn de vooruitzichten de laatste decennia amper verbeterd. De ziekte treft in België jaarlijks 2.200 vaak jonge en actieve patiënten en leidt in de meeste gevallen tot snel overlijden.