Het team van Crodeon Technologies

De Gentse start-up Crodeon Technologies laat zijn medewerkers één dag per maand vrij om te kiezen over welk onderwerp ze tijdens de werkuren willen bijleren. Crodeon zelf spreekt van ‘Holy Innovation Time’, om het niet te verwarren met klassieke bedrijfsopleidingen.

Die hebben volgens zaakvoerder Jonathan Sercu namelijk enkele problemen: “De inhoud van die opleiding is nooit 100% relevant voor de job of werknemer. Bovendien is het tempo van de cursus is te hoog voor sommigen, te laag voor anderen. Daar komt nog bij dat in de technologiesector het onderwerp dat wordt onderwezen vaak al na een paar maanden achterhaald is.”

Op het einde wordt gestemd op de meest innovatieve presentatie en reiken we een virtuele trofee uit. We leggen dus veel verantwoordelijkheid bij onze medewerkers

Onder de noemer Holy Innovation Time kunnen de medewerkers eén dag per maand experimenteren met nieuwe tools en technologie, in hun eigen tempo en in hun interessegebied. Ze kiezen zelf het onderwerp, al dan niet gerelateerd aan hun huidige werk. “Met succes, want de collega’s zijn bijzonder gemotiveerd en meer dan 50 procent van de innovaties wordt nadien effectief toegepast”, zegt Sercu.

Om maximaal rendement te garanderen hebben we wel een aantal voorwaarden gesteld: er wordt 8 uur lang gewerkt en dan presenteert ieder zijn bevindingen, liefst ook met een werkende demo. Op het einde wordt er gestemd op de meest innovatieve presentatie en reiken we een virtuele trofee uit. We leggen dus veel verantwoordelijkheid bij onze medewerkers.”