We denken het allemaal, maar durven het niet luidop te zeggen. Want een werkgever die telewerk niet als optie aan zijn mensen aanbiedt, is plots politiek incorrect. Laat mij even verduidelijken waarom remote werken zeker niet de oplossing van de eeuw is.

Werken van thuis uit is ook niet iets dat is ontstaan door de pandemie, dit bestond reeds jaren en wordt in sommige omstandigheden onderling overeengekomen tussen werkgever en werknemer. Maar dit werd nooit door één van de twee partijen aan de andere opgelegd want anders was er geen overeenkomst, toch?

Het is ook niet zo dat er bij Striktly nooit een dagje van thuis kan gewerkt worden. Ook dit werd reeds toegestaan nog voor de pandemie uitbrak, bijvoorbeeld bij onvoorziene gebeurtenissen of wanneer een manager zich even wil afzonderen om een bepaalde deadline te halen. Dan wordt er onderling afgetoetst of thuiswerk überhaupt mogelijk is en worden er duidelijke afspraken gemaakt. Maar dit is de uitzondering, niet de regel, noch een recht.

Laat ons even inzoomen op medewerkers die dagelijks codetaal programmeren achter hun pc. Wie studenten thuis heeft rondlopen, weet ook dat zij vaak de bibliotheek verkiezen om te studeren omdat ze zich daar beter kunnen concentreren. Waarom zou dit verschillend zijn van medewerkers die zich moeten concentreren op een taak? Hoe kunnen zij zich elke dag opladen om nog kwalitatief werk af te leveren?

Uit intern onderzoek concluderen wij opvallend minder rendement bij de meerderheid van onze programmeurs. Telewerk zorgt voor afleiding, soms uitstelgedrag en creëert een afstand tussen werkgever en werknemer. Bovendien is de stap om te veranderen van werkgever snel gemaakt, er is toch geen persoonlijk contact meer. Codetaal programmeren voor bedrijf X is hetzelfde als voor bedrijf Y. Toch?

Opmerkelijk is dan ook dat de vraag voor thuiswerk niet komt van de mensen die hier al werken. De vraag of ze mogen telewerken, komt enkel van de instroom van nieuwe kandidaten. Wellicht omdat ze nog geen goede bedrijfscultuur hebben ervaren bij hun vorige werkgever. In een corporate omgeving waar 2.000 collega’s op de payroll staan, heb je sowieso een onpersoonlijkere verbinding met het bedrijf, een bedrijf met 100 collega’s daarentegen heeft meestal een duidelijke identiteit waar persoonlijk contact niet weg te denken is. Door de 100 medewerkers van de werkvloer te verwijderen, wordt het contact onpersoonlijk en beland je voor je het weet als niet-corporate bedrijf in een corporate omgeving.

Door de 100 medewerkers van de werkvloer te verwijderen, wordt het contact onpersoonlijk en beland je voor je het weet als niet-corporate bedrijf in een corporate omgeving

Mijn medewerkers beseffen dat telewerk niet bevorderlijk is voor hun professioneel leven, noch voor hun privé. Hun baan is een onderdeel van het sociaal leven. Waar collega’s vrienden worden. Waar we elkaar helpen en inspireren. Waar we met een voldaan gevoel op de fiets springen na een dynamische werkdag. Telewerk staat ook volledig haaks met wat men opgelegd krijgt door preventieadviseurs zoals Mensura en Mediwet. We zijn verplicht een burn-out preventiebeleid te hanteren, maar hoe maak je dit waar als je de medewerkers zelden of nooit te zien krijgt?

Daarom ben ik ervan overtuigd dat veel bedrijven die nu de trend van thuiswerk toejuichen daar zullen van terugkomen. Tot dan doen wij gewoon verder met de keuzes die wij maken binnen ons bedrijf en waarvan reeds bewezen is dat die heel succesvol zijn.