Het gaat hard met AI. Chatbots schrijven businessplannen, beeldgeneratoren creëren werelden die alle verbeelding tarten en de meest complexe processen worden aan de lopende band geautomatiseerd. Ondanks de valkuilen is het potentieel van artificiële intelligentie niet te negeren. Menig ondernemer zet dan ook AI-technologieën in om te groeien en te innoveren. Maar er is iets wat artificiële intelligentie ons niet leert...

Onlangs organiseerden we met MindTransformers een retreat voor groeiondernemers. We trokken er samen een verlengd weekend op uit, ver weg van alle ruis, om zuurstof en inzichten te tanken. Eén van de workshops op het programma: het maken van een vision board, een inspirerende collage waarmee je je doelen en dromen zichtbaar maakt. Het is een krachtige methode om meer duidelijkheid te krijgen over wat je écht wil in het leven, zonder je te laten beperken door je eigen overtuigingen of de verwachtingen van anderen.

Al knippend en plakkend brachten de deelnemers hun toekomstvisie in beeld. Niet in Canva, maar op papier. Niet met Ctrl, Alt en Shift, maar met fingerspitzengevoel, letterlijk en figuurlijk. En we stonden allemaal versteld van het resultaat. Hoe een hoop knipsels, in combinatie met een open mind, je essentie zo kan blootleggen. Hoe er tussen het scheuren en het lijmen een verhaal ontstaat dat klopt. Een verhaal over leven en ondernemen. Een verhaal dat je vooraf nooit had kunnen bedenken, maar dat zo fundamenteel voelt dat het je op een diep niveau voortstuwt.

Iedereen was het erover eens: dit komt van binnenuit. Wat het vision board afbeeldt, is niet het resultaat van bewuste analyse en intellectueel knip- en plakwerk. Deze manier van creëren activeert iets wezenlijks. Het brengt je ziel in beeld. Het maakt dingen zichtbaar die in deze realiteit nog niet bestaan, maar die ontluikend zijn. Zaken of ervaringen waar je vaak onbewust naar verlangt, maar die nog vorm moeten krijgen. Die bewustwording is van onschatbare waarde als je wil bouwen aan de beste versie van jezelf, zowel binnen als buiten je bedrijf. En daar schiet AI tekort.

Een vision board maakt dingen zichtbaar die nog niet bestaan, maar die ontluikend zijn. Die bewustwording is van onschatbare waarde als je wil bouwen aan de beste versie van jezelf

Artificiële intelligentie gaat aan de slag met bestaande content. Chatbots en andere AI-systemen genereren output op basis van input die iemand ooit al heeft bedacht. Het algoritme leert op basis van bestaande voorbeelden. Het legt een nieuwe puzzel met gekende stukken. Zo imiteert AI het menselijke denkvermogen. Maar het voelen wordt vergeten. De intuïtie. Het fingerspitzengevoel. De ziel, of hoe je die bron vanbinnen ook wil noemen. En daar zit nu net de kiem voor exponentiële groei. Want wat jouw ziel wil realiseren, wars van alle verwachtingen, dat kan alleen jij ervaren. Wat de mogelijkheden zijn in jouw leven, los van wat je tot nu toe hebt bereikt, dat wordt pas helder als je connectie maakt met je zelf. Daar kan kunstmatige intelligentie niet bij. AI kan samen met en voor jou denken, maar AI kan niet voor jouw zelf denken.

AI kan samen met en voor jou denken, maar AI kan niet voor jouw zelf denken

Dat was het inzicht van alle ondernemers na drie dagen introspectie: geen enkele AI-generator kan intappen in de essentie van ons mens-zijn. Want hoe je het ook draait of keert, we zijn spirituele wezens. En als zodanig hebben we toegang tot een soort globaal bewustzijn. Een collectieve wijsheid die AI ver overstijgt. En daaruit kunnen we tappen. Altijd en overal. Op voorwaarde dat we vertragen, onze vooringenomenheid laten varen en verbinding maken met wat diep vanbinnen broeit. Dan kunnen we putten uit een bron die het ondenkbare mogelijk maakt, in plaats van te kauwen op gekende content.

Wil dat zeggen dat artificiële intelligentie niet kan bijdragen tot persoonlijke groei? Integendeel. Slimme software maakt van mij een betere coach, omdat ik tijd en kennis win. AI-toepassingen helpen miljoenen ondernemers om hun visie te realiseren, sneller en efficiënter dan ooit. Maar het vinden van die visie, het definiëren van je purpose, dat moet je zelf doen. Ontdekken hoe jij een verschil wil maken in de wereld, dat kan je niet uitbesteden aan een artificiële assistent. Dat vraagt om een hoger bewustzijn. Om connectie met je kern. Zo kan je van binnenuit een krachtige identiteit opbouwen, met gedachten en gewoonten die aansluiten bij je doelen. Dan kan je elke dag opdagen als de beste versie van jezelf, en aantrekken wat je uitstuurt. AI kan je daarin ondersteunen, maar er is meer nodig. Persoonlijke en professionele groei draait niet om meer doen, maar om meer zijn. En dat kan jij alleen.

Persoonlijke en professionele groei draait niet om meer doen, maar om meer zijn. En dat kan jij alleen

AI leert je niet hoe je meer kan zijn. AI kan niet voor jouw zelf denken. Dat is jouw kracht en voorrecht als mens. Neem je groei in handen en onderneem jezelf. Ga op zoek naar de ondernemer die je altijd al wilde zijn. Die loopt niet ergens daarbuiten, die zit vanbinnen. Vertraag, verbind en voel wat er gebeurt als je het ondenkbare verwacht.