Vijf opvallende raakvlakken tussen ouderschap en ondernemerschap

Vijf opvallende raakvlakken tussen ouderschap en ondernemerschap

In mijn vorige blogartikel beschreef ik  5 raakvlakken die ik zag tussen ondernemerschap en ouderschap. Maar ook als je geen kinderen hebt, kan het ondernemerschap absoluut dienen om jouw gewenste lifestyle te realiseren. Zo woonde ik jaren in Andalusië en later op het Spaanse eiland Ibiza, vanwaar ik mijn toenmalige bedrijf Passion for Work runde. Dat had nooit gekund in loondienst! Vandaar dat ik zo’n fan ben van ondernemen, omdat het echt een vehikel naar vrijheid kan zijn!

Ik beloofde nog meer raakvlakken tussen ondernemen en ouderschap te belichten, opvallende gelijkenissen die ik als moeder gaandeweg ontdekte. Ik bespreek er nog vijf extra:

1. Een plan is een leidraad, ga er niet rigide mee om

Ik geloof in simpel. Dit wil zeggen dat mijn businessplan nooit meer dan een A4 is. Ik vermeld er mijn ideale klant op, mijn gewenste omzet, mijn aanbod en prijs en welke acties ik moet ondernemen om die klanten te bereiken… Ik doe dit al jaren zo en ik moet zeggen: dat werkt voortreffelijk!

Maar ik ben soepel. Als ik me voorneem om 12 keer per jaar in de pers te komen en het lukt 9 keer, ben ik erg tevreden. Als ik 10.000 euro onder de gewenste omzet zit, lig ik daar niet van wakker.

Zo had ik ook een geboorteplan opgemaakt en dit besproken met mijn doula. Ik wilde bijvoorbeeld graag in bad bevallen. Dat is gelukt (een aanrader trouwens)! In het moment heb ik een aantal dingen anders beslist dan wat er op mijn oorspronkelijk plan stond, en dat was helemaal ok!

2. Wacht niet, want er is nooit een perfect moment

Als ondernemer is er altijd van alles te doen, en je kan altijd wachten om in actie te komen. Het gevolg is dat er waarschijnlijk niet veel gebeurt en perfectie is dodelijk als ondernemer, want je verliest er echt veel te veel tijd mee. Goed is goed genoeg!

Perfectie is dodelijk als ondernemer, want je verliest er echt veel te veel tijd mee

Ik ontmoet regelmatig mensen met een kinderwens. En heel vaak dient eerst nog dat droomhuis gebouwd of verbouwd te worden, ook voor die carrière moet alles even wijken, en die verre reis staat eveneens hoog op de agenda, en neen, die financiële buffer is vooralsnog onvoldoende groot… Helaas heb je als vrouw echt niet alle tijd van de wereld om die kinderwens te realiseren. Het perfecte moment komt nooit…

3. Je hebt veel keuzes en alle vrijheid om het te doen op jouw manier

Er is niemand die je als ondernemer zegt wat je moet doen en je een gebruiksaanwijzing en/of planning aanreikt. Dit maakt dat je ontzettend veel keuzes hebt en dus ook vrijheid om het helemaal zelf in te vullen!

Ook als ouder heb je voor een groot stuk carte blanche: wel of geen borstvoeding, vaccinaties, naar de crèche, tv kijken, gsm, welke school, welke hobby’s… Je kan echt je eigen stempel drukken op de opvoeding van je kind(eren)!

4. Intuïtie

Als ondernemer is het o zo belangrijk je gevoel te volgen en vooral geen dingen te doen die niet goed aanvoelen. Ik denk hierbij aan de keuze van de juiste partners, wel of niet in zee gaan met bepaalde klanten, je prijszetting, enzovoort… Dagelijks moet je beslissingen nemen. Een goede intuïtie is hierbij goud waard!

Als ondernemer is het o zo belangrijk je gevoel te volgen en vooral geen dingen te doen die niet goed aanvoelen

Elk kind is anders, en enkel jij weet wat goed is voor je kind, ook al denken anderen het soms beter te weten.

5. Kwetsbaarheid

Jouw mooie missie komt voort uit een zielsverlangen… Als mensen daar kritiek op uiten, kan dat pijn doen. Of als er helemaal niemand reageert wanneer jij je bedrijf lanceert, voelt dat heel koud en eenzaam aan…

Je kinderen zijn je kostbaarste bezit. Raken ze aan hen, dan raken ze aan jou. Plots ben je een pak kwetsbaarder…

Zoals gezegd; ook als je geen kinderen hebt, kan het ondernemerschap absoluut dienen om jouw gewenste lifestyle te realiseren. 

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.821 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief