Heb je een groot e-commerce project met honderden of duizenden pakjes per maand of ben je een startup met enkele tientallen verkopen, dat maakt niet zoveel uit. Die pakjes moeten zo vlot en goedkoop mogelijk de deur uit. De pakketjes verzendklaar maken en versturen is een heel fysieke arbeid en steunt bij voorkeur op competente mensen en geoliede procedures. Om meer te weten te komen wat Bpost voor jou kan betekenen als e-commerce ondernemer is het handig om hen aan het woord te horen op eTrade Conference op volgende week vrijdag, 4 oktober.

Bpost in België

Bpost kennen we uiteraard als postale dienstverlener. Ze komen sinds lang élke dag bij elke burger aan huis en beschikken bovendien over een stabiel netwerk van 1100 postpunten.  Deze fungeren onder andere als ophaalpunten bij “niet thuis” aanbiedingen maar je kan ook als klant vragen om je pakje direct naar een postpunt te laten leveren, om het daar dan op te pikken.

Het aanbod zit goed in elkaar en geniet het vertrouwen van de Belgische consument. De pakjes worden geleverd door mensen uit de streek, die de taal spreken en misschien zelfs je bedrijf persoonlijk kennen.

Het bedrijf ontpopt zich stilaan van een wat oldstyle overheidsinstelling tot een flexibele en efficiënte dienstverlener die in België zijn gelijke niet kent. Dagelijks rollen er zo’n 100.000 pakjes van de band in “Antwerpen X”, het postsorteercentrum dat elke avond en nacht op volle toeren draait.

Bpost internationaal

Ook als je pakketjes naar het buitenland moet versturen, is bpost best wel een waardevolle partner. Via het netwerk “bpost international” levert bpost in 220 landen wereldwijd.

Om de aankoopervaring te verbeteren biedt bpost de “Shipping Manager” aan. Dit is een module die ingevoegd wordt in de check-out van de webshop. Het laat de bezoeker toe om verzendmethode te kiezen uit het aanbod: thuis leveren, in een postpunt ophalen of levering in een pakketautomaat. De bestelling van het order krijg je als ondernemer netjes in de backoffice op het scherm en je kan van daaruit makkelijk labels afdrukken.

Dergelijke tools maken het werk niet alleen makkelijker, je hebt ook de mogelijkheid een procedure op te zetten waarbij meerdere medewerkers zich kunnen inpassen en je sluit veel manueel werk uit.

Pakketautomaten

Om een antwoord te bieden aan de vraag naar 24/7 mogelijkheid om de pakjes op te halen, is het idee van de pakketautomaten ontstaan.

De automaten staan in stations opgesteld, of op andere locaties waar veel mensen langskomen. Als klant kan je je pakketje in een kluisje laten afleveren en het ophalen wanneer het je het beste schikt. Dit is een gratis dienst voor de consument. Een voorafgaande registratie is wel noodzakelijk, om de veiligheid te kunnen garanderen.

Het gebruik van de automaten is momenteel nog niet zo groot, maar verwacht wordt dat deze vorm van levering in de komende jaren toch sterk zal toenemen. Bpost voorziet een 100-tal locaties in België op termijn.

Brochure

Heb je e-commerce plannen of wil je de mogelijkheden van bpost eens vergelijken met je huidige koerierdienst, dan is het handig om de Bpost brochure eens te bekijken. Het geeft een mooi overzicht van de diensten die worden aangeboden.

Je kan de brochure niet downloaden, maar wel bestellen via mmm@indiegroup.be. Stuur ons je naam en postgegevens door en wij laten je een exemplaartje bezorgen.