Vanuit Londen, maar live gestreamd naar events in onder meer San Fransico en New York, presenteerde LG gisteren hun nieuwe vlaggenschip de LG G3. Thema van deze nieuws smartphone is “Simple is the New Smart“. Concreet bekent dat zij zich richten op een scherp beeld, sterke batterijduur en eenvoud in zowel design als bediening. Eenvoud die je onder meer terug vindt in een applicatie genaamd “Smart Notice”, een strak dun design en de mogelijkheid tot draadloos opladen.

“De nieuwe LG G3 is op maat gesneden.” verklaart Lenneke Sigmond, Marketing Manager Mobile bij LG Electronics Benelux. “Meer met minder, dat was ons doel. Nieuwe technologie die je leven makkelijker maakt en waarop je altijd kunt vertrouwen. Dat is waar de LG G3 voor staat.”

Een smartphone die voorbij HD-beeldkwaliteit mikt

Met een 5,5-inch Quad HD-scherm zit je alvast goed voor een filmpje te kijken op je smartphone. Dit scherm haalt vier keer de resolutie van HD en het beeld is bijna twee keer scherper dan een Full HD-beeldscherm. Of er nu veel mensen rondlopen die filmpjes van die kwaliteit op hun smartphone bekijken is mij niet zo duidelijk, maar voor de liefhebbers is de mogelijkheid er nu dus.

Dergelijk scherm komt natuurlijk met verhoogde energievereisten. LG countert dit met een speciaal ontworpen 3000 mAh batterij. Door het metaal in de batterij te vervangen met grafiet zou de levensduur van de G3 batterij voldoende vergroot worden om de hoge prestatie van het Quad HD-scherm bij te benen.

“Gebaseerd op mijn ervaringen met de G2 en het feit dat de G3 een geëvolueerde vorm van deze batterij heeft, zou het toestel toch wel zonder problemen een volledige dag intens gebruik moeten halen”, vertelt een overtuigde Jeroen Peeters, LG Manager Engineering Benelux. (I’m going to put that one to the test Jeroen… )

Geen zorgen, je bent er na niet verplicht om diezelfde batterij bij LG te gaan halen, er zullen 3th party batterijen mogelijk zijn. Of die klaar gaan zijn om de energie-eisen van het scherm te kunnen voldoen blijft voor mij echter zeer de vraag.

Software om het simpel te houden

De bediening werd ook herzien, onnodige elementen werden verwijderd en elke functie heeft zijn eigen kleur gekregen om het geheel overzichtelijker te maken. ‘Het cirkelvormige motief van de pictogrammen is afgeleid van de vorm en het concept van het logo van LG. Het weerspiegelt de unieke visuele stijl en identiteit”, aldus LG.

Een andere functie is het Smart Keyboard, dat leert terwijl de gebruiker typt. Het slimme toetsenbord zou typefouten tot 75 procent reduceren door typegewoontes te traceren en te analyseren. Daardoor weet het toetsenbord intuïtief welk woord de gebruiker bedoelt te typen.

De vraag is echter of dit echt een nodige functie is, uiteindelijk zijn er al gevestigde waarden op de markt zoals SwiftKey dat over de cloud synchroniseert en dus ook over toestellen (en merken) heen.

Ook is er Smart Notice, een persoonlijke assistent die suggesties en aanbevelingen geeft op basis van het gedrag van de gebruiker, telefoongebruik en locatie. Smart Notice onderscheidt zich van Siri en Google Now door extra functies zoals geweigerde oproepen ter herinnering te brengen of te wijzen op grote hoeveelheden ongebruikte bestanden of apps die mogelijk weg zouden mogen.

Daarnaast communiceert Smart Notice in natuurlijke taal, zoals: “misschien wilt u een paraplu meenemen, aangezien het vanavond gaat regenen”.

Leuke cameratoepassingen voor de meer kritische amateurfotograaf

Opvallende eigenschap voor de camera 13 MP is de laser autofocus, waarbij een laserstraal wordt gebruikt om je toestel optimaal te laten focussen. Deze technologie bleef tot op heden gereserveerd voor hoge kwaliteit fototoestellen én flitspalen.

Een leuke extra is de remote gesture functie: een zelfontspanner die je kan activeren door een vuist te maken. Als je nu nog een manier vindt om je smartphone goed te zetten, kun je eindelijk zelf mee op de foto. Ja inderdaad, weer een hulpmiddel voor de selfie-trend. 

G3-gadgets

 Verder zijn er ook nog wat uitbreidende gadgets voor de G3, zoals een specifieke case de Quick Circle Case. De Quick Circle case gebruikt een uitsluitsel in de vorm van een cirkeltje dat toegang geeft tot een aantal basisfuncties zoals LG Health, de foto, je mails of berichten zonder dat je de cover moet open.In eerste instantie doet dit wat denken aan de Samsung covers, maar het grote voordeel van de LG variant is dat je ook apps kunt bedienen met de cover nog dicht. Zo kan je het aantal SMSjes of mails  bekijken, een foto nemen of LG Health bedienen zonder dat je de cover moet openen. 

Omdat deze covers in 5 verschillende kleuren komen, is er ineens al de mogelijkheid om je G3 al wat te personaliseren.

Een ander interessantste gadget lijkt mij de Wireless Charger: een LG draadloze oplader die geoptimaliseerd is om het gemakkelijk mee te nemen. Maar goed ik ben een redelijk voorstander van draadloos opladen (het is gewoon zo gemakkelijk).

First impressions

Met de LG G3 zet LG duidelijk in op gebruiksgemak en schermkwaliteit. De nieuwe functionaliteiten bieden zeker iets nieuws op de Android markt en ook het design mag er deze keer best wel wezen. Het gaat om een verrassend lichte smartphone die aangenaam in de hand ligt.

Dit gevoel wordt versterkt door de locatie van de volume knoppen en de aan/uit knop in het midden van de rug, een verrassend handig locatie die ik al snel leerde waarderen tijdens de hands-on. 

Kortweg een toestel met zeker wat potentieel voor de meer dan basic smartphone gebruiker.

Veel van het succes zal echter afhangen van de marktprijs, een vraag waar LG ons het antwoord schuldig op bleef in London. Hoewel na enig aandringen ik toch de vage antwoorden “zeker minder dan € 600” en “in de richting van de G2 bij zijn launch” los kreeg.

Begin van de zomer ligt dit kleinood in winkels voor een prijs van rond de € 550 euro vermoed ik. Naar mijn aanvoelen zal het hoe dan ook een noemenswaardig concurrent voor de vlaggenschepen van Samsung, Sony en HTC zijn, op voorwaarde dat de consument kijkt naar functionaliteit en niet naar merknamen. (*)

(*) Wel als het toestel tenminste kan opleven aan de verwachtingen die LG geschept heeft toch… Laat in de comments zeker weten wat jij zeker getest wil zien aan de G3, dan hou ik het in het achterhoofd wanneer het review toestel aankomt.

Belangrijkste specificaties

 • Chipset: Qualcomm Snapdragon ™ 801 (2,5 GHz Quad-Core)
 • Display: 5,5 - inch Quad HD IPS ( 2560 x 1440 , 538ppi )
 • Geheugen: 16/32GB eMMC ROM / 2/3GB DDR3 RAM / microSD slot (128GB max)
 • Camera: Achter 13.0MP met OIS + en Laser Auto Focus / Voor 2.1MP
 • Batterij: 3000 mAh (verwijderbaar)
 • Besturingssysteem: Android 4.4.2 KitKat
 • Afmetingen: 146.3 x 74.6 x 8.9mm
 • Gewicht: 149g
 • Netwerk: 4G / LTE / HSPA + 21 Mbps (3G )
 • Connectiviteit: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth Smart Ready (Apt-X), NFC, SlimPort, A-GPS/Glonass, USB 2.0
 • Kleur: Metallic Black, Silk White, Shine Gold, Moon Violet, Burgundy Red
 • Overig: Smart Keyboard, Smart Notice, Knock CodeTM, Guest Mode, etc.


*UPDATE*

"Een update over de G3: deze zal begin juli beschikbaar zijn in België, de adviesprijzen voor beide versies zijn €549 (16GB) en €599 (32GB). De G3 zal beschikbaar zijn in de kleuren Metallic Black, Silk White en Shine Gold. Met de lancering van de G3 zullen ook de accessoires beschikbaar zijn, waaronder de Quick Circle Case (€39,90) in de kleuren Titan Black, White en Gold. De Wireless Charger (€29,90) zal ook beschikbaar zijn ten tijde van de lancering."

Mijn berekende gok over de prijs zat er dus niet zo gek ver naast.  Je kan je wel afvragen of die extra 50 euro de extra 16 GB waard is natuurlijk. Wel je kan de  G3 via een Micro SD tot met 126 GB uitbreiden en voor iets minder dan €50 vind je al snel een degelijke micro SD kaart van 32 GB en voor iets meer al snel eentje van 64GB... Je kan uiteraard niet elke app van Android op een SD kaart gooien, maar je moet al gek veel apps installeren (als standaard gebruiker om die eerste 16 GB te vinden.

Mijn tip: als je al een extra kaartje hebt liggen kun je je zelf al snel die €50 euro besparen. Trakteer jezelf op een Wireless Charger (€29,90) en verlos je van elke avond te moeten sukkelen met micro-USB kabeltjes."