Waarom wil Telenet € 250.000 investeren in start-ups? Er zijn twee redenen: we willen onszelf blijven heruitvinden én willen ondernemerschap in ons land steunen. Door intensief samen te werken met Idealabs willen we deze doelstellingen verwezenlijken. Wat Telenet Idealabs precies wil bereiken kan je hier lezen:

Braindrain tegengaan

Onze CEO John Porter zei het al eerder: er is een grote braindrain in België. De top-talenten uit ons land gaan elders ondernemen omdat ze daar meer ruimte en mogelijkheden hebben. Een spijtige zaak.

Bovendien wordt in België de stap naar ondernemerschap ook te weinig gezet. In ons land kiezen mensen nog te vaak voor klassieke patronen. Dat tonen cijfers van McKinsey ook aan. Zo blijkt dat slechts 2,5% van de Belgische inwoners een eigen bedrijf start. Het Europees gemiddelde ligt op 6,6%. Bovendien ligt het aantal gestarte bedrijven per inwoner 59% lager dan het Europees gemiddelde.

“Slechts 2,5% van de Belgen start een eigen bedrijf. Het Europees gemiddelde is 6,6%”

Belgische innovatie ondersteunen

Daarom vinden wij het tijd om daar iets aan te doen. En dat is precies de reden waarom we samenwerken met Idealabs. We willen samen innovatie een nieuwe voedingsbodem bieden, waardoor ondernemen in België meer kansen krijgt.

Samen organiseren we daarom een 4 tot 8 maand durend accelerator-programma voor startende ondernemers. We willen start-up 10 teams waarin we sterk geloven een startkapitaal toestoppen van 25.000 €. Daarnaast bieden we hun een, ondersteuning & mentoring aan op de campus van Idealabs. Hoe het programma precies in elkaar zit kan je zien in onderstaand schema:

Telenet wil ook eigen ondernemer-spirit versterken

Naast deze idealistische doelstelling is er ook nog een tweede aspect. Een tweede reden om start-ups te ondersteunen vanuit Telenet is omdat we ook zelf willen blijven innoveren. Wij zijn er immers van overtuigd dat indien de samenwerking momentum krijgt, het ook een positief gevolg zal hebben voor onze eigen mensen.

Aangezien we een bedrijf zijn dat nooit tevreden is met een status quo, kunnen we niet op onze lauweren rusten. Door samen te werken met jonge ondernemers kunnen we zorgen dat ook wij blijven innoveren en dat onze interne bedrijfsstructuur ook meer ademruimte krijgt. Culture eats Strategy.

Addertjes onder het gras?

Voor ondernemers die gekozen worden tot de gelukkige 10 zitten er geen addertjes onder het gras. Alles verloopt transparant. Daarom hebben we er ook voor gekozen om de voorwaarden erg duidelijk te omschrijven door juridische taal te vermijden.

No Strings Attached

Ons model is erg simpel. TelenetIdealabs kiest 10 starters, die elk 25.000 € startkapitaal krijgen. We ondersteunen elke starter en helpen hen om zich maximaal voor te bereiden op de eerste demodag, waar ze hun product moeten voorstellen. Telenet geeft hiervoor alles kansen, no strings attached. De start-up blijft 100% van de ondernemer.

Natuurlijk moet je je wel houden aan een businessplan, en zal er een balans moeten neergelegd worden elke maand. Iets waar Deloitte onze starters bij zal helpen.

Verdere investeringen zijn mogelijk

Op de pitchday kijken we naar de levensvatbaarheid van het businessmodel. We zullen dan evalueren hoeveel kans op slagen elk bedrijfje heeft. Als we daar een goed zicht op hebben, dan investeren we een som van 50.000 € in het bedrijf, in ruil daarvoor vragen we nu wél een deel van de aandelen.

Na deze investering, zal de start-up dan opnieuw begeleid worden voor 4 maanden, waarna ook een nieuwe demo day volgt. Deze keer met ook externe investeerders zoals Volta Ventures,  iStart (iMinds) & verschillende angel investors en venture capital firma’s. Pas op dat moment kan TelenetIdealabs haar investering omzetten in een paar procenten van het kapitaal.

Uiteindelijk draait voor ons alles om ondernemerschap & willen we bedrijfjes gaan steunen waar Telenet 100% in gelooft. 

Wil je meer weten over het programma? Bezoek dan de Telenet Idealabs website! Sta je te popelen om je project in te sturen? Dat doe je via onderstaande knop: