foto: shutterstock.com

De Belgische start-up scene bloeit als nooit tevoren. Dat blijkt uit data van het start-up rapport dat Omar Mohout en startups.be onlangs lanceerden. Uit de cijfers bleek dat start-ups al voor 49.000 nieuwe jobs hebben gezorgd in ons land. Maar er zitten nog meer interessante feiten verstopt in het rapport: 

10 Feiten over Belgische start-ups die je waarschijnlijk nog niet kent: 

  1. Het aantal vrouwelijk start-up founders of CEOs bedraagt in België 7,96%. Als benchmark: 94% van de ondernemers zijn mannelijk in Frankrijk volgens een studie van France Digital. 
  2. De club van € 1 miljoen, startups die in 2015 meer dan € 1 miljoen hebben opgehaald, telt ondertussen minstens 23 leden:

3. Het aantal overnames in 2015 ligt op minstens 12 startups:​

4. In 2015 hebben start-ups voor meer dan € 140 miljoen aan risicokapitaal aangetrokken, dat is nu al meer dan de € 100 miljoen van 2014. Het gemiddelde opgehaalde bedrag is € 3,2 miljoen. 

5. Het merendeel (64%) van alle VC kapitaal komt uit Belgische fondsen, de rest uit het buitenland. De buitenlandse VC fonds komen vooral uit USA, UK en Frankrijk. De meest actieve VC funds in België voor start-ups zijn/waren PMV, Hummingbird Ventures en LRM. Meest actieve buitenlandse funds zijn Endeavor Vision, Swisscom Ventures en Intel Capital. Crowd Funding begint zijn plaats op te eisen met MyMicroInvest in Franstalig België en Bolero CrowdFunding in Vlaanderen als de gangmakers.

6. De start-ups die het grootste aantal kapitaalrondes achter de rug hebben zijn Clear2Pay en Amplidata.

7. De top 5 steden voor nieuwe start-ups (opgericht zijn in 2015) zijn: Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Leuven. Voor in 2014 opgerichte start-ups is de volgorde dezelfde behalve dat Hasselt toen de plaats van Leuven had.

8. De top 5 provincies (+ regio Brussel) voor start-ups die opgericht zijn in 2015 zijn: Antwerpen, Brussel, Limburg, Vlaams Brabant en Oost-Vlaanderen. De top 5 provincies in 2014 voor start-ups was de volgorde: Brussel, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Luik.

9. In 2015 opgerichte start-ups zijn actief in de volgende sectoren: HealthTech, AdTech, SportTech, MICE & Retail. Voor 2014 opgerichte start-ups zitten in FinTech, AdTech, HealthTech, EdTech & GeoTech. Het meest gebruikt business model zijn gebaseerd op 2-sided market places, vervolgens op apps en daarna big data. 

10. In 2015 zijn 45% van de startups actief in B2B, 55% zit in B2C. Voor 2014 was 52% in B2B en 48% in B2C. Dit is een indicatie dat B2C belangrijker aan het worden is, want over de hele populatie is 69% B2B en 31% B2C. De opkomst van apps, sharing economie en sociale netwerk start-ups zijn een verklaring.

Bron: Sirris, het collectief centrum van Belgische technologie industrie. Basis is een database met een omvang van 1.456 start-ups en scale-ups, geschat op 40% van de volledige populatie.

Vond je bovenstaande feiten interessant?

Wil je meer weten over start-ups en hun interne keuken?

Omar Mohout schreef een boek over Lean Pricing Strategies for Start-ups. Voor meer info kan je hier een kijkje nemen.