Start it @kbc, de grootste start-up incubator van België, strijkt neer in Gent. Niet onlogisch aangezien de Arteveldestad met Showpad, Teamleader, Moovly en vele andere internetbedrijven een prominente plaats heeft verworven op de nationale start-up kaart.   

"Nergens in Vlaanderen worden meer start-ups opgericht dan in Gent"

"Ik hoor dat er in Vlaanderen steden zijn die zich in de markt zetten als Start-up Village. Wel, dan is Gent al jaren Start-up City, tout court. In geen enkele Vlaamse stad worden meer start-ups opgericht dan hier," vertelt Mathias De Clercq, de Gentse schepen van Economie aan De Tijd.

In 2014 werden er volgens De Clercq zo'n 2500 start-ups opgericht in Gent. "We willen nog meer de stad van de start-ups worden. Zij zorgen voor de jobs van de toekomst. En vergeet niet dat de voedingsbodem in Gent ideaal is, met de beste universiteit en wereldvermaarde onderzoeksinstellingen," klinkt het ambitieus. 

Daarom neemt de Arteveldestad enkele concrete stappen. Zo wordt volgend jaar de Startersfabriek geopend. Een initiatief voor startende ondernemers waar ze begeleiding, scholing en betaalbare ruimtes zullen krijgen in het bibliotheekcomplex van de Waalse Krook, dat nu nog in opbouw is. 

Daarnaast zal ook een Start-up Manager aangetrokken worden die alle projecten voor starters moet coördineren en het ecosysteem verder moet uitbouwen. Tenslotte wil de Gentse schepen voor Economie Mathias De Clercq ook dat de stad vaker aankoopt bij start-ups. 

Al 227 starters deden beroep op start it @kbc

Start it @kbc lanceerde in 2013 haar uitvalsbasis in de Boerentoren in Antwerpen en ontwikkelde zich snel tot een veilige thuishaven voor heel wat jonge internetbedrijfjes. Naast Antwerpen breidde het iniatief uit naar Leuven, Brussel, Hasselt en nu ook Gent aan de Lousbergkaai 106. Ook Kortrijk krijgt volgende week een eigen vestiging. 

Intussen deden al meer dan 227 jonge starters een beroep op de incubator. Met pitches, start-up mentoren en allerhande soorten advies is de incubator uitgegroeid tot de grootste in België. Starters krijgen er gratis opleidingen over boekhouding, digitale marketing en businessplannen en nog veel meer. 

Meer info: startit.be
Bron: De Tijd