Veel mensen staan niet genoeg stil bij de gevolgen van zittend werken. Zo zijn rug- en nekklachten bij werknemers van (internet)bedrijven schering en inslag. Nochtans kan het voorkomen van deze klachten net zorgen voor hogere marges en lagere kosten. Het is dus niet verwonderlijk dat staand werken in de lift zit. Dit Gents Kickstarter Project wil rug- en nekklachten de wereld uit helpen:

Gezonde medewerkers = meer productiviteit

Dat bedrijven meer en meer investeren in de gezondheid van medewerkers is niet nieuw. De ene studie na de andere komt tot dezelfde conclusie. Niet alleen werkstress – een factor die rechtstreeks beïnvloed wordt door het bedrijf zelf – zorgt voor ondermaatse prestaties. Naast roken en overgewicht, is ook te weinig beweging een bijkomende reden tot minder productiviteit.

Fruit op het werk, gezonde middaglunch, fitnesszalen, … zijn initiatieven die de voorbije jaren veel succes hebben gehad. Google bijvoorbeeld stelt wekelijks ook een personal coach en masseur te beschikking van werknemers. 

“Zitten is het nieuwe roken.”

Naast slechte voeding en roken, is er nog een andere boosdoener. ZITTEN.

Laten we even een gemiddelde dag van een bediende analyseren. Pieter gaat naar kantoor om 9 uur, hij zit en werkt 4 uur tot lunchtijd, hij eet zijn lunch en keert weer terug naar de werkplek en werkt al zittend nog een kleine 4 uur. Dan gaat Pieter naar huis. Hij kookt en eet misschien gedurende 1 uur, gaat weer zitten en kijkt of TV of leest kranten of boeken, of hij gaat weer achter zijn computer werken of zittend andersoortig werk doen. Ziet u wat ik bedoel?

Ook al sport Pieter 4 x per week, hij zit gemiddeld nog steeds 10 uur per dag.

Voordelen van rechtopstaand werken

Rechtopstaand werken is beter voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Voor een optimale werkhouding, kies je ervoor om het staand werken en zittend werken regelmatig met elkaar af te wisselen.

De statische belasting van het lichaam is de oorzaak van vele lage rug-, nek- en armklachten. Door al staande te werken, ga je je beter voelen. Zo neem je  al gauw een actievere houding aan dan wanneer je zit en ga je jezelf hierdoor een pak energieker voelen. Hierdoor wordt je creativiteit ook gestimuleerd.

Je verbrandt meer calorieën: als je staande werkt, beweeg je al gauw meer dan wanneer je zittend werkt. Ook benut je als je rechtop staat meer spieren. Niet alleen goed om wat gewicht te verliezen maar ook de bloedsomloop wordt gestimuleerd.

Gentse start-up komt met oplossing: Jaswig

Net deze week lanceert de Gentse start-up Jaswig een oplossing om onze zittende - en ongezonde - levensstijl te doorbreken. Door hun standing desk in scholen te promoten trachten ze ervoor te zorgen dat deze goede gewoonte vanaf de schoolbanken wordt meegegeven. Hieronder een eerste blik op hun creatie:

JASWIG: Challenging our sitting culture, one desk at a time

Door hun lean design (gebaseerd op CNC technologie) kunnen ze de banken in eender welk land lokaal gaan produceren zodanig dat de transportkosten en vervuiling tot een minimum kunnen beperkt worden.

Vandaag gaat de crowdfunding campagne via Kickstarter van start. De 4 vrienden willen in één maand tijd $55.000 dollar ophalen. Wij gaan alvast onze bijdrage doen! 

Bron: VDAB, iTraction, Mens en Gezondheid