foto: shutterstock.com

Privé investeerders hebben dit jaar wereldwijd al meer durfkapitaal in startups geïnvesteerd dan in 2014. In de eerste negen maanden van 2015 kwam voor een bedrag van ruim 98 miljard dollar aan risico kapitaal terecht bij startende ondernemingen, een toename van 11 procent vergeleken met vorig jaar. In 2014 werd voor een bedrag van 88,7 miljard dollar in startups gestoken. De cijfers komen uit een onderzoek van KPMG en CB Insights

Geloof in start-ups stijgt

Vooral de afgelopen drie maanden werd flink geïnvesteerd in start-ups, 37,6 miljard dollar, een stijging van 4,1 miljard ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015.

Ook in Europa namen de investeringen aanzienlijk toe. Daar haalden startende bedrijven in het derde kwartaal van dit jaar voor een bedrag van 3,5 miljard op. Hiermee komt de totale omvang van de durfinvesteringen dit jaar op 10,1 miljard, 1,8 miljard meer dan in 2014.

Er worden steeds grotere sommen opgehaald

Opvallend is het feit dat het in toenemende mate gaat om echte, grote investeringen. Daaruit blijkt dat private investeerders steeds vaker bereid zijn om grotere bedragen te investeren.

Ook de mogelijkheden om in te stappen in bedrijven die al meer volwassen zijn en bijvoorbeeld vlak voor een mogelijke beursgang zitten, nemen toe.

Ook aantal Unicorns zit in de lift

Dat verklaart ook het grote aantal ‘unicorns’ in het derde kwartaal, bedrijven die al meer dan 1 miljard dollar waard zijn. Wereldwijd was in het derde kwartaal sprake van 23 unicorns, waarvan 17 in de Verenigde Staten, 2 in Azië en 3 in Europa. Europese voorbeelden zijn de Franse start-up Blablacar & het Duitse Hellofresh. 

Opvallend: er is een steeds grotere belangstelling van durfinvesteerders voor de zorgsector. Uit het onderzoek van KPMG en CB Insights blijkt dat private investeerders in het derde kwartaal van dit jaar gezamenlijk een som van $ 1,46 miljard in de zorg investeerden.

Benieuwd naar het volledige rapport? Het onderzoek kan je hier inkijken.