We herinneren ons allemaal wel de avonden dat we de Zalando’s, Amazons en bol.coms van deze wereld afstruinden op het zoek naar de beste prijs. Of het nu ging om computer hardware of geschikte verkleedkledij voor een vrijgezellenfeest, we hebben allemaal wel eens uren achter een scherm doorgebracht om de beste deal te vinden, rekening houdend met de verzendkosten, de garantie en algemene voorwaarden van het product. 

Mensen lezen reviews, vergelijken producten en willen zo goed mogelijk geinformeerd worden alvorens op het winkelmandje te klikken. Waarom deze ervaring niet een stuk aangenamer maken met online video’s?

België als snelst groeiende e-commerce land

De Belgische e-commerce hinkte altijd wat achterop op de haar omringende landen, maar niet meer! België is inmiddels een van de snelst groeiende landen als het aankomt op e-commerce, met een groei potentieel van 48,3% volgens een studie van AT Kearny, die eerder dit jaar verscheen. Internationale b2c bedrijven zoals bol.com en Amazon steken nog altijd met kop en schouders boven de rest uit, maar andere spelers maken een inhaalbeweging.

Website conversie en sales verhogen

Online videos zorgen voor betere online sales en zorgen ervoor dat een hoger aantal bezoekers ook daadwerkelijk over gaat tot aankoop (conversie). Een heleboel studies en statistieken tonen aan dat consumenten steeds meer vertrouwen op video’s als het gaat om hun online aankopen. Niet vreemd als je bedenkt dat mensen zich gemakkelijker je merk herinneren, langer op je website blijven (wat niet verkeerd is voor je analytics) en als klap op de vuurpijl ook nog eens meer producten kopen.

Het video commerce rapport van Invodo uit 2014 onderschrijft dat consumenten die een video op een productpagina zagen van een e-commerce website, tot 1,6 keer meer bereid waren om het product te kopen in vergelijking met consumenten die geen productvideo te zien kregen. Daar komt bij dat de gemiddelde duur van een websitebezoek stijgt met 88% als deze video content aanbiedt. Dat komt neer op een website bezoek van gemiddeld 2 minuten.

Google loves video

Google vormt vaak het startpunt in de zoektocht naar een nieuw cadeau, vandaar dat het o zo belangrijk is voor een bedrijf om goed te scoren in Google’s zoekresultaten. Er zijn vele manieren om in de hoogste regionen te komen, maar video blijkt nog steeds één van de meest effectieve als het gaat om goede SEO resultaten.

Maak gebruik van een adequate video metadata in je video titles, tags en URL’s alsook van de video sitemap via Google Webmaster tools. Door je video’s ook op Youtube te plaatsen, waar Google eigenaar van is, zal je eveneens stijgen in de zoekresultaten. En hoe hoger in de zoekresulaten, hoe meer kans dat mensen je website bezoeken.

Coolblue: best case video scenario

Het schoolvoorbeeld van een bedrijf dat erin is geslaagd om video volledig te integreren in haar e-commerce strategie, is Coolblue. Coolblue is een Nederlands ecommerce platform dat meer dan 190 webshops samenbrengt.

Wat onderscheidt hen nu? Bij Coolblue hebben ze voor bijna elke product een review video gemaakt, of het nu gaat om consumentenelektronica, keukenapparaten of bordspellen, er is een review van. Met meer dan 30 miljoen views en 25 duizend abonnees op hun YouTube kanaal, kunnen we stellen dat zij als geen ander begrijpen hoe belangrijk video is een e-commerce omgeving.

Hun strategie draait om slecht één ding en dat is bij alle klanten een glimlach op het gezicht te toveren. Met een brede selectie van video’s, slagen zij erin om hun klanten een geweldige gebruikerservaring mee te geven.

Hun video’s bestaan dan ook niet enkel uit reviews, maar zij bieden ook advies en formuleren antwoorden op prangende vragen. De verschillende video’s van Coolblue:

  1. Advice videos: geven handige tips in de zoektocht naar je nieuwe smartphone, laptop.
  2. Line-up videos: vergelijken verschillende produktcategorieën zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw noden.
  3. Product videos: review van een product.
  4. Q&A: Coolblue formuleert antwoorden op vragen van de klant.

Wat is de crux van Coolblue’s strategy? Luisteren naar de klant, deze voorzien van video’s die hem begeleiden in de zoektocht naar zijn aankopen, in plaats van deze op te dringen. De strategie werkt, want klanten verlaten tevreden de website,  keren vaker terug en zullen hun positieve ervaring delen met hun familie en vrienden wat tot nog meer business leidt.

En jouw bedrijf?

E-commerce neemt een steeds belangrijker plaats in op de markt, daarom is het belangrijk voor je bedrijf dat het zich aanpast aan de noden van de moderne klant. Klanten zijn op zoek naar een online ervaring die winkelervaring evennaart. Deze trend is al een tijdje aan de gang, en dat zal ze ook nog wel een tijdje zijn.

Video’s spelen een belangrijke rol voor retailers om hun producten tot leven te laten komen. Een heldere en duidelijke video-marketingstrategie met een focus op e-commerce en productpagina’s, zoals het hierboven vermelde Coolblue voorbeeld, kunnen ook voor jouw bedrijf een springplank vormen naar een groeiend e-commerce bedrijf.

Meer weten? 87seconds is aanwezig op de e-commerce Xpo in Kortrijk op 30 november en 1 december. Kom langs op onze stand om te ontdekken hoe video kan bijdragen aan je e-commerce strategie.