Peter Somers, CEO en eigenaar van de logistieke e-commerce speler SprintPack, investeert in Efoodconsult. Deze Belgische starter lanceerde ‘Efoodbox’, een end-2-end oplossing voor de thuislevering van voedsel en andere temperatuurgevoelige goederen. Hoeveel Somers in Efoodconsult tankt, werd niet bekendgemaakt. 

Thuislevering van verse, gekoelde en diepgevroren producten

Efoodconsult is een Belgische starter, opgericht in februari 2015 met de ambitie om een veilige oplossing aan te bieden voor de thuislevering van verse, gekoelde en diepgevroren producten. Heel wat jonge, gedreven bedrijven en retailers die voedingswaren tot bij de gezinnen willen brengen, aarzelden voorheen nog om de stap te zetten. Reden: de kosten voor investering in koelcamionettes en -installaties lopen hoog op.

Innovatieve box moet goederen vers houden

Efoodconsult biedt een adequaat antwoord op deze problematiek uit de bevoorradingsketen. Met ‘Efoodbox’ lanceert ze een isothermische box met een intelligente temperatuurmonitoring die alle betrokken partijen de mogelijkheid biedt om hun temperatuurgevoelige goederen - tot 15 kg - doorheen de hele keten te volgen.

Efoodconsult combineert deze technische oplossing bovendien met een consultingaanbod inzake voedselveiligheid voor de deelnemende handelaren en logistieke spelers.

Online foodsector zit in de lift, ook in België

Online foodbestedingen zitten overduidelijk in de lift. De UK is koploper met 24% van de boodschappen online, tegenover een 0,8% in Nederland. België scoort voorlopig iets minder hoog, maar de groei is toch waarneembaar.

Het merendeel van de bestellingen verloopt via de afhaalpunten van de supermarkten, waarvan er op dit ogenblik al meer dan 350 bestaan in België alleen. Anderzijds zijn de nieuwe foodmodellen zoals Hellofresh, Smartmat, Doozo en niche-foodproducten heel succesvol en daar ligt de focus op thuislevering. Deze evolutie geeft de nood aan voor veilige oplossingen zoals Efoodbox om de koudeketen feilloos te respecteren bij thuislevering.

Het Efoodbox-concept werd vorig jaar door het IWT (Instituut voor Wetenschap en Technologie) genomineerd als een innovatief project en ook gesubsidieerd door de Vlaamse Regering. Zo wordt verwacht dat de box een valabel alternatief kan vormen voor koelbestelwagens.