De start-up Activ84Health heeft de allereerste AAL Smart Ageing Prize gewonnen, een award die innovatieve technologieën beloont die de levenskwaliteit van ouderen verhoogt.  De start-up werd als winnaar gekozen uit bijna 200 inzendingen van over de hele wereld. Fun fact: De start-up werd opgericht door de twee broers, namelijk Jan en Roel Smolders. Aan de award is 50.000 euro verbonden die het bedrijf zal gebruiken om zijn activiteiten verder uit te breiden in Europa.

Hoe kan je bewoners van een rusthuis fysiek actief houden in een veilige, motiverende en plezierige omgeving? Die vraag stelde Jan Smolders zich als verantwoordelijke van een Belgisch rusthuis. Met zijn broer Roel Smolders, Jesse Davis en Wannes Meert startte hij Activ84Health. Samen gingen ze op zoek naar een technologie om mensen met een fysieke beperking opnieuw in beweging te krijgen. Dat werd de Activ84Health Explorer, waarmee ze nu ook de award ontvingen. Daarmee kunnen gebruikers steden of het platteland verkennen tijdens het fietsen op een hometrainer . De Explorer vraagt sociale interactie en autonomie, en stimuleert de herinneringen. Zo wordt het fysieke en cognitieve welzijn van ouderen verbeterd.

Fietsende ouderen Google Streetview

Bron foto: Activ84Health

Fietsen door Google Streetview

De Activ84Health Explorer wordt met behulp van Google Streetview aangesloten op een fiets, werkt met cloud-gebaseerde software en wordt via een touchscreen bestuurd. Daarmee kunnen ouderen opnieuw bewegen in een omgeving die voor hen vertrouwd is. De toepassing is bedoeld voor zorgcentra, revalidatiecentra en ziekenhuizen die het welzijn van mensen met een fysieke beperking willen verbeteren en opvolgen. In onderstaand filmpje zie je hoe de technologie werkt:

Uitbreiding in heel Europa

Met de 50.000 euro wil Activ84Health zijn activiteiten uitbreiden over heel Europa. Het bedrijf heeft al verdelers in België en Nederland maar verwacht dat de toenemende vergrijzing nieuwe mogelijkheden en zakenpartners zal opleveren. Roel Smolders, een van de broertjes, vertelt daarover: "We hebben al een aantal innovation awards in België gewonnen met onze Activ84Health Explorer, maar we waren nog niet zeker of onze technologie ook gewaardeerd zou worden in het buitenland. Deze award bewijst dat Europa klaar is voor Activ84Health."

Had jij al van deze leuke technologie gehoord?