Bron foto: Shutterstock

Eén op twee Belgische starters registreert een .be-domeinnaam. Dat blijkt uit een analyse van 633 domeinnamen van beginnende Belgische ondernemers. Ruim 25% geeft de voorkeur aan .be voor hun hoofddomeinnaam. Nog eens 20% legt een .be-domeinnaam vast die correspondeert met hun hoofddomeinnaam.

Meeste starters kiezen voor .com domeinnaam

Toch is .be niet de populairste domeinnaamextensie. Voor ruim 50% van de starters is .com eerste keuze. 5% legt dan weer een .eu-domeinnaam vast en slechts 2% kiest voor een nieuwe domeinnaamextensie. Dat wijst erop dat de Belgische geoTLD's en de nieuwe domeinnaamextensies in het algemeen nog heel wat bekendheid moeten winnen.

.com adres geeft professionelere indruk

De internationale allure en professionele indruk van .com verklaren de populariteit van de extensie. Een derde van de Belgische die een .com-domeinnaam gebruikt, verzekert zich weliswaar ook van een corresponderende .be-domeinnaam.

Het registreren van een corresponderende domeinnaam kan verschillende redenen hebben. Het kan een defensieve registratie zijn en bezoekers al of niet doorsturen naar het hoofddomein. In andere gevallen wordt een corresponderende .be-domeinnaam gebruikt om een Nederlandstalig publiek aan te spreken.

Gemiddeld is domeinnaam 8 tekens lang

Al jaar en dag wordt er gewezen op de do's en don'ts voor het registreren van een goede domeinnaam. Kort, krachtig en zonder cijfers, koppeltekens of afkortingen. Hoe gaan de Belgische starters daarmee om?

Gemiddeld zijn de onderzochte domeinnamen 8 karakters lang. Slechts 12% registreert een domeinnaam die 13 of meer karakters telt. Ook cijfers, koppeltekens en afkortingen worden weinig gebruikt. Eén op tien domeinnamen bevat minstens één koppelteken of cijfer. Een afkorting of alternatieve spelling komt in nauwelijks 2% van de domeinnamen voor.

75% kiest bedrijfsnaam als domeinnaam

Meer dan 75% van de beginnende ondernemers kiest ervoor zijn bedrijfsnaam vast te leggen als domeinnaam. Nauwelijks 10 starters kozen ervoor een term als 'app', 'go' of 'the' toe te voegen aan hun bedrijfsnaam.

De toevoeging van karakters heeft verschillende verklaringen. Het toevoegen van 'app' verduidelijkt de kerndienst van de onderneming en kan een koppelteken de leesbaarheid bevorderen. In sommige gevallen zijn beginnende ondernemers verplicht een alternatief te zoeken, omdat hun bedrijfsnaam als domeinnaam al geregistreerd is.

Helft Belgische starters koopt ook .be domein

Het aantal karakters, de leesbaarheid, invoersnelheid en non-digitaal marketingpotentieel zijn belangrijke factoren voor ondernemers bij het registreren van een domeinnaam. Die 'gouden standaard' blijkt ook voor Belgische starters van belang.

Het overwicht van .com is niet onverwacht. De extensie heeft een internationale uitstraling en zit ingebakken in het internetgedrag van zo wat elke internetgebruiker.

Dat de helft van de Belgische starters zich ook verzekert van een .be-domeinnaam, wijst er dan weer op dat ze willen aantonen actief te zijn op de Belgische markt, maar ook dat ze bewust omgaan met het beschermen van hun productnaam.

Bron: Domeinnaam.tips