foto: Marijke De Jongh (29) en Ellien Stinissen (30)

Elk jaar wordt er wereldwijd zo’n 1,3 miljard ton voedsel weggegooid per jaar. Omgerekend is dat in Vlaanderen 314 tot 372 kg per persoon per jaar. Daar moet iets aan veranderen, moeten Marijke De Jongh en Ellien Stinissen van Rekub gedacht hebben. Daarom hebben beiden een app gelanceerd die aan de consument toont waar hij eten kan recupereren bij lokale handelaars dat anders weggegooid zou worden.

Handelaars kunnen overschotten aan gereduceerde prijs aanbieden

Met de Rekub-app kan de consument opzoeken welke producten er te redden vallen en in welke winkel die zich bevinden. Via de app kunnen lokale handelaars hun overschotten aan een gereduceerde prijs aanbieden. Eerder hadden beide vrouwen al het Rekub-platform gelanceerd, nu is het dus tijd voor een app.

 

Elk jaar wordt 1,3 miljard ton voedsel weggegooid

Rekub is een vzw die opgericht werd door Marijke De Jongh en Ellien Stinissen.

“Met Rekub willen we de mensen bewust maken dat er ontzettend veel voedsel wordt weggegooid, wereldwijd zo’n 1,3 miljard ton per jaar. Omgerekend is dat in Vlaanderen 314 tot 372 kg per persoon per jaar. We wilden dan ook een platform aanbieden tussen enerzijds handelaars met voedseloverschotten en anderzijds consumenten”, aldus Marijke.

“Dat werd onze Rekub-app, een logische volgende stap na onze pop-uprestaurants. Met de app kan de consument heel snel zien waar hij eten kan redden en ook lokale handelaars ontdekken”, vult Ellien aan.

Doel: zoveel mogelijk handelaars aantrekken

De lancering gebeurt nu met een beperkt aantal deelnemers, maar Rekub wil zoveel mogelijk handelaars aantrekken. Het doet een oproep aan zowel grote als kleine handelaars om zich mee te engageren. Overschotten aanbieden of redden via de app is volledig kosteloos voor respectievelijk handelaar en consument.

Rekub is nu al beschikbaar in de regio Antwerpen en is volop handelaars aan het rekruteren in Gent en Brussel. Via het appbedrijf IntoApps werd er zowel een Android als een iOS-app gelanceerd.