foto: de teams van SLiCKss en Fortino vlak na het afsluiten van de investering

De Belgische start-up SLiCKss heeft de ambitie om de logistieke sector wereldwijd flink te moderniseren. Om hun internationale doelen kracht bij te zetten stopte Fortino Capital - het investeringsfonds van ex-Telenet topman Duco Sickinghe - 1,5 miljoen euro in de start-up. "Het is moeilijk te geloven, maar bijna 75% van alle transport wordt nog altijd geregeld via spreadsheets, telefoongesprekken en e-mails,” zegt Nick Poels, medeoprichter en Head of Growth bij SLiCKss. “Doordat vrachttransport alsmaar complexer wordt, is het simpelweg niet doeltreffend om het manueel te beheren.” Daar wil SLiCKss iets aan veranderen. 

"Ons doel? De toekomst van de transportbeheer veranderen"

Het aanbod van SLiCKss beschikt over geïntegreerde communicatie, real-time track & trace, een gratis mobiele app, geavanceerde automatisering en geolocatiediensten. Hiermee kan de start-up bedrijven informeren over bedrijfskritische zendingen, hun vrachtkosten, de nauwkeurigheid van hun facturatie en hoe ze hun punctualiteit onder controle kunnen krijgen. "Control Tower TMS van SLiCKss is een transportbeheersysteem dat je kan vergelijken met een verkeerstoren. Maar in plaats van vliegtuigen monitort het de goederenstroom en transportgerelateerde kosten, en laat het in uitzonderlijke gevallen een alarm afgaan," klinkt het bij SLiCKss. 

“Na 6 jaar in de logistiek gewerkt te hebben, werd ik al redelijk snel gefrustreerd door de technologische achterstand in de sector, deels onstaan door de trage adoptie van cloud oplossingen”, vertelt Alex Lisitzky, de oprichter en CEO van SLiCKss. “Ons doel? De toekomst van transportbeheer veranderen door middel van technologie. We zijn ervan overtuigd dat de sector klaar is om op z’n kop gezet te worden en willen een oplossing bieden die logistieke professionals gelukkiger, productiever en daardoor ook succesvoller maakt.”

"Logistieke sector moet meer digitaliseren en automatiseren"

Deze visie wordt ook gedeeld door het investeringsfonds Fortino Invest. Met het geld van het fonds van ex-Telenet topman Duco Sickinghe wil SLiCKss hun software toegankelijk maken voor bedrijven van elke grootte. Daarnaast wil het ook meer mensen aantrekken om hun ambities verder vorm te geven. Om de kmo-markt te veroveren ,wil de start-up in de komende twee jaar 40 mensen aanwerven

“De logistieke sector kan nog veel vruchten plukken van een verdere digitalisering en automatisering. Vrachtvervoerders, expediteurs en verladers gebruiken uiteenlopende transportbeheersystemen die doorgaans niet geschikt zijn voor real-time communicatie en niet kunnen samenwerken met andere spelers in de waardeketen. In hun zoektocht naar een oplossing hebben de vindingrijke oprichters van SLiCKss een proprietary TMS-oplossing ontwikkeld die efficiënter is, voor meer transparantie zorgt en geïntegreerd kan worden met veel van de bestaande systemen”, weet Duco Sickinghe, managing partner van Fortino Capital.

SLiCKss werd opgericht in Antwerpen in april 2013, volledig met eigen middelen, zonder eerdere investeringen. Van de 5 oprichters die na hun uren samenkwamen in een appartementje, is het bedrijf ondertussen uitgegroeid tot een team van 12 voltijdse medewerkers in een kantoor in Antwerpen, met klanten als DHL, Atlas Copco, CEVA Logistics en Fluor.