Op 8 december lanceert Wonky zijn allereerste dipsauzen, gemaakt van geredde groenten. Dat zijn verse groenten die anders weggegooid zouden worden omwille van esthetische en praktische redenen. Zo wil Wonky voedselverspilling tegengaan in de voedingsindustrie. De eerste twee smaken, de paprikadip en worteldip, zijn vanaf 8 december verkrijgbaar in dertien horeca- en delicatessenzaken in en rondom het Gentse.

Gemaakt van verse groenten die op punt stonden weggegooid te worden 

Op 8 december ligt het nieuwe merk Wonky in de winkels met de eerste twee sauzen: een paprikadip en een worteldip. Beide dipsauzen zijn 100% plantaardig en gemaakt van verse groenten die anders weggegooid zouden worden omwille van een te grote voorraad, esthetische of praktische redenen. De dips zijn natuurlijk en dus vrij van kunstmatige toevoegingen.

"Dat is uitzonderlijk", zegt Helena Gheeraert, oprichtster van Wonky: “De meeste dips in de winkel zitten vol bewaarmiddelen, kleur- of smaakstoffen en zelfs verdikkingsmiddelen. Wij willen de verse groenten tot hun recht laten komen en een natuurlijk en gezond alternatief aanbieden.”

In totaal gaat 1 miljoen ton voedsel per jaar verloren in Vlaanderen

Om voedselverspilling tegen te gaan, werkt Wonky samen met Vlaamse bedrijven uit de voedingsindustrie. In totaal gaat daar meer dan 1 miljoen ton voedsel per jaar verloren.

De groenten die we gebruiken voor de dips zijn perfect in orde én vers, maar worden niet verkocht omdat hun kleur niet populair is of hun formaat afwijkt. Denk maar aan gele wortelen, scheef gesneden stukjes paprika, broccolistronken, enzovoort”, verduidelijkt Helena.

Dit is dus een echte win-winsituatie: voedselverwerkende bedrijven zijn tevreden omdat ze nog iets krijgen voor groenten die anders niets meer opbrengen. En de mensen kunnen genieten van een lekkere, gezonde dipsaus terwijl ze voedselverspilling tegengaan.”

Binnenkort zijn de Wonky dips zijn verkrijgbaar in 13 horeca- en delicatessenzaken in en rond Gent. De komende maanden breidt de start-up zijn verkooppunten uit en zullen de dipsauzen verkrijgbaar zijn in heel Vlaanderen. Daarnaast bereidt Wonky zich ook voor op een uitbreiding van het gamma. Zo denkt het bedrijf niet alleen aan nieuwe dipsauzen, maar ook aan gezonde groentenchips en snackrepen. Wonky maakt deel uit van start-up community Start it @kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt.