Het 'Minder is het nieuwe Meer'-principe heeft in deze context absoluut niets te maken met materialisme. Nee, het gaat over het vernauwen van je focus in plaats van het nog breder trekken.

En hoe werkt dat in de praktijk? Welke voordelen levert je het op? Eens kijken.

Ik heb een aantal tendensen opgemerkt die me in zekere zin zorgen baren. Want ze hebben een negatief effect op ieder van ons.

  • Herken je het als je één werkdag na je vakantie nog meer stress ervaart dan ervoor? Er komt dan plots zoveel op je af. Je inbox stroomt vol, je moet nog veel mensen opbellen én je boekhouding en administratie moeten tijdig in orde zijn.
  • Van kindsbeen af aan we dat je meer moet doen om succesvol te zijn. En we apen netjes onze (voor)ouders na. Zo hoort het, zo hebben we het geleerd.
  • Druk zijn is een modewoord. Toch zijn we naarstig op zoek naar dé ultieme timemanagement truc die het allemaal kan oplossen. Wel, ik heb me vroeger suf gezocht. Tot ik ontdekte dat je aandacht managen datgene is waar je grip op hebt en niet je tijd. En als is dit nu aan of in je bedrijf werken.
  • Een opgeruimd bureau zorgt voor meer focus. Dat voel je gewoon van zodra je ergens binnenkomt. Minder afspraken in je agenda zorgen dat je meer tijd vrij krijgt voor andere zaken. Zo simpel is het.

Stilstaan bij datgene wat je druk in de weer houdt

Nee, je hoeft niet élke week een nieuwsbrief te versturen. En het is heus niet nodig om 15 verschillende diensten of producten aan te bieden. Focus je op één bedrijf, en richt er geen 4 op. En je hoeft niet bereikbaar te zijn via vaste lijn, gsm, e-mail, WhatsApp, ... En zo kan ik nog wel even verdergaan.

Hoe weet je nu wat je 'niet hoeft' te doen?

Je ziet wat 'niet hoeft' door bewust stil te staan bij bepaalde dingen. Indien je als stresskip rondloopt, kun je onmogelijk een momentje prikken om te doorvoelen wat echt 'niet hoeft'.

De cruciale vraag: Waar ben jij elke dag druk mee bezig? En wat levert deze bezigheid je daadwerkelijk op? Maak het concreet liefst in cijfers zodat je het zwart op wit ziet. En hoe voelt dat?

  • Goed gevoel: helemaal prima, blijf vooral doen wat goed voelt!
  • Minder gevoel of slecht gevoel. Hoog tijd om dit onder de loep te nemen
  • Want als je blijft doordoen zoals je bezig bent zul je geen ander resultaat zien

En als het minder voelt, stel dan deze moeilijke vraag: wat is het meest belangrijke dat jij nu moet loslaten om 'het minder is het nieuwe meer-principe' te realiseren? Kortom: wat durf jij komende weken en maanden los te laten?

Kwantiteit vs kwaliteit

Eigenlijk draait het dus om minder kwantiteit en meer kwaliteit. Rustiger, meer gefocust en met volle goesting. Let wel: dat wil niet zeggen dat je daarom minder hoeft te verdienen. Helemaal niet. Met een blik op het fundament van je bedrijf kan je zo een shift maken.

Elk nieuw begin is het resultaat van besef. Het besef van wat je écht niet meer wilt doen. Of te weten waar je zo hard naar verlangt.

Er zit een grote kloof tussen iets helder weten en het daadwerkelijk gaan doen. Het implementeren, dus. En dat is het meest lastige van allemaal. Omdat dan die innerlijke gremlin naar boven komt die je toespreekt in angsten en twijfels en die jou (onbewust) klein houden.