foto: shutterstock.com

Volgens start-up adviseur Omar Mohout is het niet altijd zo dat de hoofdstad van een land ook dé start-up stad van het land is. Uit data van Mohout blijkt dat in Zwitserland Lausanne dé start-up stad bij uitstek is, in Spanje is dat Barcelona, in Italië is Milaan, in Polen Krakau en in België is dat Gent. Daarnaast wijst Omar Mohout erop dat Europa een eengemaakte markt is, maar dat er (nog) geen sprake is van een eengemaakte techscène.

Gent: bakermat van start-up toppers met iMinds als sterke accelerator

Dat Mohout de Oost-Vlaamse stad Gent als start-up hoofdstad van België ziet heeft volgens hem te maken met het feit dat vele succesvolle Belgische start-ups hun oorsprong kennen in Gent. Daarnaast wijst Mohout ook op het belang van sterke start-ups incubatoren zoals het Gentse iMinds. Deze laatste is een accelerator van de Vlaamse overheid die start-ups ondersteuning geeft op basis van onderzoek en ontwikkeling en heeft tegenwoordig zo’n hondertal start-ups onder zijn hoede. 

“Toppers zoals Showpad, Engagor, Tele Atlas, Teamleader, Adam Software, Drupal kennen hun oorsprong in Gent. Dat wijst erop dat de stad over een zeer sterk ecosysteem beschikt. Daarnaast is er met iMinds ook een sterke accelerator aanwezig die in staat is om start-ups uit de bouwen tot een succes.”

Europa: een eengemaakte markt, maar geen eengemaakte techscène

Toch heeft Mohout ook enkele punten van kritiek op het Europese start-up ecosysteem. In het artikel op Venturebeat haalt hij aan dat Europa een eengemaakte markt is, maar dat er (nog) geen sprake is van een eengemaakte techscène. Europa bestaat eerder uit een losse verzameling van start-up hubs van steden die met elkaar lijken te concurreren.

Volgens Mohout staat het als een paal boven water dat de Europese start-up scène in een stevige groeifase zit, maar wordt het aanzetten tot samenwerking de echte uitdaging voor Europa.

bron: Venturebeat