Foto: Oprichter Matthias Browaeys en partner Aelbrecht Van Damme

WinWinner, een platform dat jonge ondernemingen en investeerders samenbrengt, lanceert een nieuwe dienst. Daarbij gaan ze investeerders en startende ondernemingen begeleiden die gebruik willen maken van de tax shelter voor start-ups. Die helpt jonge Belgische ondernemers aan startkapitaal sinds juli 2015. Een goede boost, alleen weten maar weinigen hoe je die fiscale stimulans precies moet toepassen.

Feit: er wordt te weinig beroep gedaan op tax shelter

De tax shelter werd opgezet om Vlaamse ondernemerschap te ondersteunen en te laten groeien. Het kent heel wat voordelen. Zo kunnen start-ups tot 250.000 euro kapitaal ophalen. Investeerders krijgen dan weer een belangrijk belastingvoordeel. Toch wordt de interessante maatregel nog te weinig toegepast in het Belgische ondernemerslandschap. Daar wil WinWinner nu iets aan veranderen.

Aelbrecht Van Damme, partner bij WinWinner licht toe: “Door de tax shelter van A tot Z te regelen, nemen we ondernemers heel wat research en werk uit handen. Zo kunnen ze genieten van de voordelen die tax shelter biedt, terwijl ze zich concentreren op hun business en zo tijd en geld uitsparen.”

Alexander De Croo juicht het initiatief toe

Alexander De Croo

Alexander De Croo, die de tax shelter-regeling voor startende ondernemingen in het leven riep, is alvast enthousiast over het initiatief van WinWinner: “Meer kansen voor start-ups betekent meer kansen voor innovatie en nieuwe jobs. De tax shelter voor start-ups geeft starters een betere toegang tot financiering en slapend spaargeld op spaarboekjes zal worden geactiveerd.”

Hoe werkt die tax shelter precies?

Startende ondernemingen kunnen tot 250.000 euro ophalen via de tax shelter regeling. Aan investeerderskant kan elke particulier die geen zaakvoerder is, investeren:

  • Je investeert in aandelen van een jonge onderneming (binnen de 4 jaar na oprichting)
  • Je dient de aandelen 4 jaar bij te houden, zo niet wordt de belastingvermindering pro rata teruggenomen
  • Door je investering verwerf je maximaal 30% van de aandelen in de onderneming
  • Je kan jaarlijks 30% tot zelfs 45% (bij zgn. micro-ondernemingen) van de investering éénmalig in mindering brengen via de belastingaangifte
  • De belastingvermindering wordt bovendien verhoogd met de uitgespaarde gemeentebelasting.

Een hele boterham, die tax shelter-regeling. Hopelijk kunnen nu meer start-ups en investeerders gebruik van maken dankzij het aanbod van WinWinner. :)