Door net voor het slapen gaan nog te werken op de smartphone, denken de meesten een voorsprong te kunnen nemen op de volgende werkdag. Niets is minder waar. Een studie aan de Universiteit van Michigan toont aan dat je de dag nadien aan productiviteit zult inleveren.

Het onderzoek liet gedurende twee weken 82 topmanagers elke avond een reeks enquêtes invullen op hun smartphone. Daarna werd aan 162 personen uit diverse functies hetzelfde gevraagd. De resultaten uit beide luiken van het onderzoek waren eensgezind: de taken die de proefpersonen 's avonds op hun smartphone uitoefenden, verstoorden het slaappatroon.

Blauw licht

Ook vergeleek men bij de tweede groep de smartphone met het gebruik van andere schermen zoals de laptop, televisie of tablet. Daaruit bleek dat vooral het blauwe licht van de smartphone schadelijk is. De reden daarvoor is dat het lichaam minder melatonine aanmaakt. En laat net die stof het gevoel van te moeten slapen opwekken.

Russell Johnson, assistent-professor aan de Universiteit van Michigan, voegt daar nog een extra reden aan toe. "Omdat we mentaal vastgeketend zijn aan de smartphone, kunnen we ons werk moeilijker loslaten en is ons lichaam niet in staat om te ontspannen en snel in slaap te vallen", aldus Johnson.

Smartphone bannen

Wie dus denkt dat het slim is om 's avonds al wat taken van de volgende werkdag te verrichten, is mis. Doordat je de dag erop minder actief, betrokken en gemotiveerd bent, zijn de prestaties navenant. Daardoor zou het kunnen dat je 's avonds opnieuw die achterstand moet inhalen. Voor je het weet, geraak je op die manier verzeild in een vicieuze cirkel die op lange termijn niet houdbaar en minder gezond is dan het ritme van de gewone werkdag.

Voor dringende zaken is de smartphone nog steeds nuttig, maar probeer het toestel naarmate de avond vordert zo min mogelijk te gebruiken.