Het Treespoke-team

Tot nu toe werden er al zes beloftevolle starters geselecteerd voor het imec.istart programma. Imec.istart ondersteunt tech start-ups bij het op de markt brengen van hun idee of product. De starters die nu toegetreden zijn mikken op uiteenlopende marktsegmenten, van educatieve games tot artificiële intelligentie. De komende 6 tot 18 maanden krijgen ze toegang tot financiële steun, professionele coaching en allerhande faciliteiten op maat van startende ondernemingen.

“Het imec.istart-portfolio bestaat ondertussen uit meer dan 130 start-ups. Om hun slaagkansen zoveel mogelijk te verhogen, hebben we geïnvesteerd in een aantal gespecialiseerde trajecten  – zoals ‘Blue Health’, ‘Logistics & Mobility’ en sinds kort ook ‘Media, Telecom & Entertainment’. Via deze trajecten krijgen de starters nog extra ondersteuning van grote spelers uit hun domein,” zegt Sven De Cleyn, imec.istart program manager. “Starters ervaren die industriespecifieke ondersteuning als een absolute meerwaarde. In het eerste kwartaal van 2017 hebben 24 van de 44 imec.istart-kandidaten hun project ingediend via één van deze trajecten. Uiteraard blijven ook start-ups buiten deze gespecialiseerde tracks meer dan welkom bij het imec.istart programma.”

AirShaper: tool voor windtunnelsimulaties

AirShaper ontwikkelde een online tool om de aerodynamische eigenschappen van een voorwerp automatisch te berekenen. De klant uploadt een 3D-model en het platform doet automatisch de nodige windtunnelberekeningen. Bovendien geeft het platform automatisch een aantal optimalisatiesuggesties. Op die manier wordt het aerodynamisch ontwerpproces sneller, toegankelijker voor een breder publiek en goedkoper, omdat er geen (of minder) fysieke windtunneltesten uitgevoerd moeten worden.

Greygin: levens redden met games!

Greygin ontwikkelde een platform (Play it Safe) om via games veiligheidsopleidingen te voorzien voor ziekenhuizen en bedrijven. Via de mobiele, online learning app kunnen medewerkers eender wanneer en op eigen tempo het opleidingstraject doorlopen. De app speelt in op de trend van adaptief leren: het aanbod wordt aangepast aan de context waarin de werknemer tewerkgesteld is en maakt het mogelijk om te tracken wie welk onderdeel van een training reeds heeft afgelegd. Greygin heeft al een reeks klanten binnengehaald en mikt als product leader voluit op de internationale markt.

Happs: educatieve game voor kinderen met dyslexie

Eén van de founders van Happs worstelt zelf zijn hele leven al met dyslexie en bedacht daarom Karaton, een humoristisch en avontuurlijk computerspel dat dyslectische kinderen helpt om spelenderwijs – via missies en queestes - hun spelling en leesvaardigheid te verbeteren. De game kan worden gebruikt bij de logopedist, maar ook om thuis verder te oefenen zonder dat dat aanvoelt als een extra taak of huiswerk.

Het team achter Happs

T-Mining: verbeteren van containerlogistiek via blockchain

Vanuit hun jarenlange ervaring in de logistieke sector, ontwikkelde het T-Mining team een innovatief blockchain platform om specifieke informatie en rechten die verbonden zijn aan een container uit te wisselen. In de haven van Antwerpen loopt momenteel een pilootproject waarvan de eerste resultaten veelbelovend zijn. Deze oplossing biedt dan ook verschillende mogelijkheden om logistieke processen verder te digitaliseren en te optimaliseren. 

TreeSpoke: ontwerp je eigen, op maat gemaakte meubels

Via TreeSpoke kan je met een online configuratietool je eigen, volledig op maat gemaakte meubels ontwerpen. TreeSpoke stuurt je ontwerp door naar een lokale schrijnwerker en levert je bestelling als bouwpakket aan huis. Innovatief aan dit project is de ongeziene flexibiliteit – jij kiest de houtsoort, de grootte, het ontwerp. Bovendien kan je op voorhand reeds een 3D-model van je eindproduct bekijken. TreeSpoke is al commercieel gelanceerd en heeft intussen zijn eerste leveringen bezorgd.

Yields: automatisch monitoren van artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie wordt steeds vaker ingezet om menselijke beslissingen te ondersteunen. Yields ontwikkelde een systeem om de accuraatheid van de onderliggende algoritmes te monitoren en bij te sturen. Yields is één van de eerste spelers die dit soort vernieuwende oplossing, waarbij machine learning ingezet wordt om andere machine learning processen te controleren, op de markt brengt. Op dit moment is Yields actief in de financiële wereld, waar het bedrijf al een aantal grote spelers heeft weten te overtuigen omwille van de extra transparantie die de oplossing biedt. Hun tool biedt ook mogelijkheden in andere domeinen zoals bijvoorbeeld in e-commerce, waar Yields de nauwkeurigheid van de modellen kan verhogen die vraag en aanbod voorspellen.

Wij wensen alle uitgekozen start-ups veel succes!