Zeven op de tien Belgen veranderen niet jaarlijks van energieleverancier, en lopen zo een besparing van meer dan 250 euro mis. De Antwerpse start-up June Energy ontwikkelde een technologie die je energieverbruik permanent meet, en consumenten automatisch laat overstappen naar de meest voordelige leverancie voor hen. De eerste 800 gebruikers zullen dat de komende weken een eerste keer doen, zegt June Energy-oprichter Vincent De Dobbeleer. “De energiesector is traag en conservatief. Wij willen het de consument zo eenvoudig mogelijk maken om zélf de energietransitie te versnellen.”

"De transitie in de energiesector gaat te traag"

June Energy zag in de  zomer van 2016 het levenslicht. Een klein jaar later hebben de eerste 800 gebruikers hun meterlezers geïnstalleerd. De meters sturen dagelijks het gas- en elektriciteitsverbruik door naar het  digitaal platform van June Energy. Tegelijkertijd monitort de start-up 24/7 de energieprijzen en de speciale deals en promoties. Verschillende algoritmes matchen voortdurend het verbruik van hun klanten met de energieprijzen en laat hen automatisch overstappen naar de meest voordelige leverancier. Niet één keer per jaar, maar elke keer wanneer dat goedkoper uitvalt. Uit analyses van June Energy en VREG blijkt dat het automatisch switchen van leverancier voor een besparing van meer dan 250 euro op jaarbasis zorgt.

Oprichter Vincent De Dobbeleer

De start-up heeft de ambitie om op korte termijn een vaste speler op de Belgische energiemarkt te worden, legt oprichter Vincent De Dobbeleer uit. “Zowat iedereen, een zeldzame Amerikaanse president uitgezonderd, is ervan overtuigd dat de energie van de toekomst 100% hernieuwbaar zal zijn. Maar de transitie gaat te traag. We willen niet wachten tot de conservatieve energiesector sneller begint te bewegen, we willen mensen de middelen geven om die transitie eigenhandig te versnellen. Door hun eigen energieverbruik beter te beheren, maar ook door de producenten meer te motiveren.”

Overstappen zonder papierwerk 

“Van meet af aan beseften we dat we alleen in onze missie zouden slagen als we het voor de consument zo eenvoudig mogelijk zouden maken om zijn energieverbruik te optimaliseren”, legt Vincent De Dobbeleer uit. “Gebruiksgemak en klantgerichtheid staan daarom centraal bij ons”

De technologie – de gateway in de leefkamer en de meterlezers voor gas en elektriciteit – zou gemakkelijk te installeren en te gebruiken zijn. De overstap naar de meest voordelige leverancier wordt telkens volledig geregeld door June Energy. Daar hoef je dus zelf helemaal niks voor te doen.

Gebruikers betalen momenteel - naast een waarborg voor de toestellen - 4,99 euro per maand. June Energy hanteert een besparingsgarantie. “Als het betaalde abonnementsgeld op het einde van het jaar hoger uitvalt dan het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, betaalt June Energy het verschil terug”, verduidelijkt Vincent De Dobbeleer. “Maar als je weet dat jaarlijks veranderen van leverancier een gemiddelde besparing van 250 euro oplevert, weten we nu al dat de overgrote meerderheid van onze klanten hun June-abonnement dubbel en dik zullen terugverdienen.” Meer informatie vind je op june.energy .