Je bent ambitieus en je wil wat. Een start-up, misschien? De laatste jaren lijkt er een haast mythische status rond ‘het hebben van een eigen start-up’ te hangen. Het maakt bijna niet uit wat jouw start-up doet, zolang je er maar eentje hebt. Want dan heb je het pas écht gemaakt in het leven. Toch? En dan is er ineens Gary Vaynerchuk, die enkele Belgische start-ups vorige week stevig met hun voetjes op de grond zette.  

Afgelopen week vond het What’s Next Conference van Snackbytes plaats, waar Gary Vaynerchuk de kers op de taart was. Het moet gezegd: de man weet verdomd goed waar hij mee bezig is. ’s Avonds voorzag Start it @kbc een vragenuurtje voor enkele van haar start-ups. De beginnende ondernemers kregen er allemaal de kans één vraag aan Vaynerchuk te stellen. 

Hoewel Vaynerchuk ongetwijfeld veel start-ups verder geholpen heeft en voor enkele zelfs erg lovende woorden had, werden sommige ook met hun neus op de feiten gedrukt. Eén start-up brak Vaynerchuk zelfs helemaal tot op de grond af. “I personally hate your business model. Short-term victory, long-term down.” Pijnlijk. Voor verbloemde woorden moet je niet bij Vaynerchuk aankloppen.

Geek, geek, geek

“Weet je hoe tech start-up entrepreneur er tien jaar geleden uitzag? Not like this. Niemand zag er aantrekkelijk uit. Niemand was cool. It was some nerd ass shit. Web 2.0 waren geeks. Als je in 2006 een start-up founder was, you were a geek, geek, geek. Period, end of story.” 

Gary Vaynerchuck start it @kbc

Vaynerchuk voelt dat er iets niet goed zit in de huidige start-up-wereld. “Ik zie ook veel mensen een techbedrijf uit de grond stampen, zonder dat er ook maar één persoon bij zit die verstand heeft van tech. Ze zijn een ondernemer met een idee en denken dat ze development wel kunnen outsourcen. In een tech business. Dus ja, er is veel fake shit in de huidige start-up-cultuur."

You work your fucking face off

Hij had er geen goed woord voor wat hij fake entrepreneurs noemt. Volgens hem beginnen teveel mensen een onderneming voor de verkeerde redenen. “Ik vraag mij altijd af waarom iemand aan ondernemen begint. Omdat je er veel geld mee kan verdienen? Omdat het cool is? Zo’n 95% van alle start-up founders die ik ontmoet, doet het voor een van die twee. Dus ik haat de huidige staat van start-ups. Ik hààt het. Ik heb het gevoel dat fake entrepreneurship nog nooit zo hard aanwezig was. Dus als ik een founder tegenkom, speelt er altijd diezelfde vraag in mijn hoofd: zijn ze een ondernemer of pretenderen ze er gewoon een te zijn? Want je bent geen entrepreneur voor het geld of status. Je bent een entrepreneur omdat je niet anders kàn.”

"We're in such a bullshit era" 

“Ik zie ‘entrepreneurs’ die op skivakantie trekken in het weekend, op elke marketingevent aanwezig zijn, duizenden selfies nemen met micro-celebrities,… We’re in such a bullshit era. Basically club promoters have taken over entrepreneurship. Een echte entrepreneur is gedreven, ambitieus, niet klassevol of hip. Als ondernemer gaat je start-up voor alles. You work your fucking face off.”

Onnoemelijk hard

Een start-up leiden is niet altijd even glorieus. Vaynerchuk noemde het zelfs de eenzaamste job ter wereld. “Heb je enig idee hoeveel zelfmoorden er waren in de tech start-up community de laatste vijf jaar? Hopen. En daar hoor je niemand over. Het worden er ook alsmaar meer. Persoonlijk ken ik een handvol mensen die zelfmoord pleegden. Dat komt omdat het ondernemerschap op een soort voetstuk wordt geplaatst."

"Every day is hard, and that’s the best fucking part of it."

"Iedereen denkt dat het gemakkelijk is, maar het is de eenzaamste job die er is. Weet je hoe moeilijk dat is? Je kan de schuld op niemand anders afschuiven. If this wins? You. If this loses? You. That’s lonely as fuck. Weet je wat eigenlijk de best positie is? Nummer twee. Je krijgt veel geld, veel actie, maar niet die eenzaamheid. Je kan de verantwoordelijkheid van je laten afglijden.”

Gary Vaynerchuck talking

De jonge start-ups realiseren dat het menens is. 

Als Gary de vraag krijgt hoe hij omgaat met moeilijke tijden, kan hij daar kort over zijn: “Zelf heb ik in heel mijn ondernemerscarrière geen enkele slechte dag gehad. Gebeurt er iets slecht, dan ga ik slapen en de volgende dag kus ik de wereld weer gedag. Ik geef geen fuck om het ondernemerschap. Ik geef om de gezondheid van mijn ouders, mijn vrouw, mijn kinderen. Maar ondernemerschap is gemakkelijk voor mij: I’m the best. Ik weet dat dat niet voor iedereen geldt. Maar ik kan geen advies geven aan zij die het wél moeilijk hebben. Ik heb ook problemen, er is altijd wel pijn. Zoals mijn broer die Vaynermedia verliet. That’s not fun. That’s hard. Maar ik had maar acht seconden tijd nodig om dat te verteren. Daarna lach ik weer en zeg ik: “Goed”. Dat is gewoon hoe ik ben." 

Falen niet toegelaten

“In de V.S. wordt ondernemerschap al veel langer opgehemeld. In Europa komt het nu pas eindelijk van de grond. Falen in Amerika is ook niet zo erg. Het achtervolgt je niet de rest van je leven. In Europa is het als een brandmerk dat je voor altijd meedraagt. Dat doodt ondernemerschap."

"Als Europese start-up mag je belangrijkste zorg niet zijn hoe je naar de V.S. kan uitbreiden - je moet je wél zorgen maken dat er geen Amerikaanse start-up komt met exact hetzelfde idee en jouw plaats inneemt. Je hebt de V.S. ook niet perse nodig. Als je een miljardenbedrijf wil opbouwen, dan moet je naar daar gaan. Maar je kan ook al tevreden zijn met een bedrijf dat miljoenen waard is.”

Spijkers met koppen, die Gary V. Wil je zijn hele doortocht in België zien, bekijk dan zijn vlog van die dag: 

 
Bron foto's: DailyVee 162