Tijdens de vorige editie van Tech Startup Day  werd Teamleader bekroond tot 'Startup of the Year'.

Er wordt me weleens gevraagd of dat nu echt moet, een award-show organiseren voor Belgische start-ups tijdens Tech Startup Day. Maar waarom zouden we het eigenlijk niet doen? We hoeven ons toch niet te schamen voor ons tech talent? Waarom zouden we niet even trots mogen zijn op onze technologiebedrijven als de chauvinistische Fransen of de hautaine Nederlanders?

Omwille van redenen die ons in het kader van deze tekst te ver zouden leiden, blijven wij Belgen altijd erg bescheiden. We ontwikkelden zelfs een minderwaardigheidscomplex ten opzichte van onze buren, die de kunst om zichzelf te relativeren en in perspectief te plaatsen, nog moeten aanleren.

Eén van de negatieve gevolgen van deze houding, is dat Belgen het moeilijk hebben met landgenoten die hun nek uitsteken en succesvol zijn. Als ze met hun kop boven het maaiveld uit komen, is het eerste wat ze zien de zeis.

Hier moeten we snel komaf mee maken, niet alleen omdat ondernemende mensen die iets willen bereiken hun nek moeten uitsteken, maar ook omdat er geen reden is voor onze nederige opstelling.

"Zijn we al vergeten dat een Belg aan de wieg stond van het World Wide Web?"

Beseffen we ten volle dat het een landgenoot was die, op z’n Silicon Valley’s, Drupal bedacht op zijn studentenkamer en met dat content managementsysteem de wereld veranderde, tot in het Witte Huis toe?

Zijn we wel fier genoeg op het feit dat het JPEG-formaat een Belgische uitvinding is, dat de ADSL-technologie op het conto van onze medeburgers mag geschreven worden, en dat televisiezenders die met vertraagde beelden werken, dat doen met behulp van Belgische software?

Raakt het ons wel voldoende wanneer we lezen in de krant dat het een Belgische start-up is die de Oscar-ceremonie heeft beveiligd in Hollywood, of dat nieuwe Chinese bioscopen worden uitgerust met Belgische projectoren?

Betech Tech Startup Day

Belgische technologie is overal, we hoeven helemaal niet onder te doen voor Nederland of voor Frankrijk. Bloomberg rangschikt ons 13de onder de meest innovatieve economieën in de wereld. Een plaats in de top tien ligt binnen handbereik, en we laten naast Nederland zelfs grootmachten als Groot-Brittannië en China achter ons. 

"Overigens is België altijd al een voorloper geweest op technologievlak. Onze wegen waren al verlicht en onze burgers hadden al toegang tot elektriciteit lang voordat men daaraan toe was in Frankrijk of in Nederland."

En als we vandaag ergens naartoe rijden met de wagen, is dat omdat een Belg ruim honderd jaar geleden met het idee voor de verbrandingsmotor kwam opzetten. Solvay was één van de eerste chemie- en pharma-multinationals de naam waardig, en ook vandaag behoren onze biotech bedrijven tot de absolute wereldtop.

Niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn is in hartje Europa, welneen. Een onderneming opstarten vanuit ons land blijft een aartsmoeilijke opdracht. Onze start-ups worden geconfronteerd met een piepkleine markt en met loonkosten die tot de hoogste in de wereld behoren.

Wanneer er moet geschaald worden, blijft het vreselijk moeilijk om de tientallen miljoenen te vinden die daarvoor nodig zijn, en de strijd op het internationale toneel is bikkelhard: laat je een steek vallen of verzamel je onvoldoende fondsen, dan is het avontuur al gedaan voor het goed en wel begonnen is.

Tech Startups Day

Foodpairing mocht vorig jaar de award voor 'Disruptive Innovation of The Year'. 

Vanuit België de wereld veroveren is moeilijker dan hetzelfde doen vanuit Frankrijk of vanuit Groot-Brittannië. Het is echt knokken om een vuist te kunnen maken. Mogen we diegenen die er in slagen of die goed op weg zijn dan alsjeblief op een voetstuk plaatsen? Mogen we uitpakken met onze scale-ups die ook buiten onze landsgrenzen alsmaar vaker potten breken?

In één adem wil ik een lans breken voor wat meer fierheid op wat we met zijn allen verwezenlijken vanuit België, soms in moeilijke omstandigheden. Naast onze haast legendarische bescheidenheid zou een beetje trots ons sieren.

Er van uitgaan dat het gras elders de facto groener is, of uitblinken in negativisme en van die boodschap een self fulfilling prophesy maken, is niet aan mij besteed. Laat ons dus maar gewoon die award-show organiseren tijdens Tech Startup Day. Wat me er doet aan denken: heb jij je stem al uitgebracht? Ontdek het kruim van de Belgische start-ups op http://www.techstartupday.be/awards/