Deze week begint de vijfde lichting start-ups aan hun acceleratorprogramma bij The Birdhouse. Zij werden geselecteerd uit meer dan negenhonderd dossiers en zeventig pitches. Daarbij viel vooral de grote diversiteit op. “We zien totaal nieuwe sectoren ontstaan, maar ook in de klassieke sectoren is er heel wat innovatie,” zegt Henk Vandenbroucke, COO van The Birdhouse. “Zo is legal tech duidelijk aan een opmars bezig en begint de deeleconomie ook traditionele bastions als de bouwsector te veroveren.”

Het is allang geen geheim meer dat het als start-up niet gemakkelijk is om van de grond te komen. Aan ambitie ontbreekt het hen vaak niet, maar wel regelmatig aan geld en begeleiding. The Birdhouse hoopt de start-ups te helpen op hun weg naar succes.

Op basis van 971 ingediende dossiers werden zeventig startups gevraagd om te pitchen. Daarvan overleefden er uiteindelijk veertien de strenge selectie: acht in Gent, zes in Antwerpen. “We laten in elke lichting sowieso slechts een vijftiental start-ups toe”, legt Vandenbroucke uit.

Omdat het programma en de begeleiding bijzonder intensief zijn, houden we het aantal plaatsen beperkt. Veel van de ingediende dossiers kwamen ofwel van prille starters met een nog vaag ondernemersidee, of van kmo’s. Met The Birdhouse richten we ons expliciet op start-ups die al ontplooid zijn en die net die ene versnelling nodig hebben om te kunnen schalen.”

In Gent verwelkomt The Birdhouse de volgende 8 start-ups: Human Reef, Crimibox, Contractify, De Nachtkoerier, Hemp in a Box, Dropon, Techwolf en Tengu. In Antwerpen zijn dat de volgende 6 namen: Lawra, Youreka, Bullswap, i.Revatilise, Foodbot3D en Dare To.

Software en legal tech in opmars

Onder de start-ups die tot het acceleratorprogramma werden toegelaten, zitten heel wat softwareplatformen. Die gaan bijzonder breed: van HR, IT-support en logistiek tot 3D-visualisatie.

Een andere opvallende tendens is de opmars van legal tech: een wereld waar technologie slechts traag voet aan de grond kreeg, maar die nu snel digitaliseert. Twee van de veertien start-ups in de nieuwe lichting van The Birdhouse zijn legal tech start-ups.

Ook in andere klassieke sectoren schieten de innovatieve start-ups als paddenstoelen uit de grond. Een van de geselecteerde start-ups, Bullswap introduceert de deeleconomie in de bouwsector en laat bouwbedrijven zwaar materiaal en apparatuur delen. Een andere is actief in de datingwereld, Dare To, een primeur voor The Birdhouse. “Die start-up, maar ook een ander jong bedrijf Crimibox, dat zich richt op een offline spelconcept, illustreren dat innovatie niet per definitie een synoniem is voor technologie”, benadrukt Henk Vandenbroucke. “Een belangrijk deel van hun activiteiten speelt zich offline af.

The Birdhouse vroeg de start-ups die een dossier indienden waar ze het meeste nood aan hebben. Met stip op nummer één staan: mentoren (77 procent). Start-ups hebben behoefte aan ervaren ondernemers die hen voorgegaan zijn, die hen kunnen behoeden voor valkuilen, maar die hen ook opportuniteiten kunnen signaleren. Een netwerk (73 procent) en hulp bij financiering (67 procent) vervolledigen de top drie van de grootste noden van start-up founders.