Voor het vijfde jaar op rij pitchten dinsdag 85 Belgische aspirant-ondernemers hun business aan de jury-teams van accelerator Start it @KBC. Daarvan werden 49 start-ups geselecteerd die de jury omver bliezen met doordachte, goed voorbereide pitchdossiers en een veelbelovend businesspotentieel. “Dit was onze 14e pitchwave op vijf jaar tijd, en zowel kwantitatief als kwalitatief valt op dat het Belgische start-uplandschap nu definitief tot volle wasdom is gekomen. Ook steeds meer internationale teams vinden hun weg naar onze creatieve ondernemerscultuur”, vertelt Lode Uytterschaut, founder van Start it @KBC.

49 nieuwe start-ups

De hub van Start it @KBC in de boomende Brusselse Kanaalzone maakt zich op voor de eerste pitchwave van 2018. Maar liefst 168 start-ups dienden een lijvig dossier in, en 85 van hen pitchen vandaag hun idee en businessmodel voor vijf juryteams van doorwinterde ondernemers en investeerders. De inzet: een drie maanden durend intensief acceleratieprogramma op maat, en gedurende anderhalf jaar een werkplek in een van de Start it @KBC hubs, met gespecialiseerde ondersteuning van experts en mentoren. Het resultaat: 49 veelbelovende start-ups maken vandaag hun entree in de grootste start-up community van België.

Een overzicht van de deelnemende start-ups: BEEGO, BidFirm, Boogo, Breathe, Butterfly Moments, ChoQola, Coasty, creatool, Delayered Computing, Digiteal, dwump, EverybodyChef, Farmdesk, Findout, Funkey, GenePlaza, GuCopia, Joyn Joyn, Justified, Leuven Dynamics, LogiChef, LucidWeb, Macty, Medicheck, NV Tifoman, On-Hertz, ownnr.io, Pathfinder, Peerby, Piximate, Prisma, SAY-IT Labs, Sket.io, Sleepability, Sunulex, Turing, UMFADIDTO, VlotGent, Wetime, Wingparent, WireBit, Wizer, Young Entelechy, Zenmetrics. (Nog niet alle start-ups wensen het nieuws bekend te maken, nvdr.)

Diversiteit

Lode Uytterschaut is erg tevreden over de nieuwe lichting start-ups: “Als we het succes van deze pitchwave als een barometer voor het ondernemersklimaat in België mogen beschouwen, zou ik durven stellen dat er een hittegolf op komst is. In de bijna vijf jaar dat we bestaan, beschouw ik dit als de meest succesvolle pitchwave ooit. Onze juryleden, toch van geen kleintje vervaard, werden regelmatig omvergeblazen door de kennis en expertise van de start-upteams. Zo hebben we founders die bij NASA en andere topbedrijven gewerkt hebben of nog steeds werken. Ook het grote aantal gemengde internationale teams is opvallend, een gevolg van de nabijgelegen Europese instellingen. Nog een trend: we zien steeds meer bedrijven die een business ontwikkelen rond het thema ‘diversiteit’, iets waar wij zelf ook op inzetten.”

De start-ups situeren zich in een ruim spectrum aan sectoren. Uytterschaut licht toe: “Als ik een gemene deler zou moeten noemen, zien we een toenemende focus op duurzaamheid. Logistiek, mobiliteit, health,... komen alsmaar meer aan bod, vaak gedreven door slimme technologieën." Ook op het vlak van vrouwelijk ondernemerschap, neemt Start it @KBC het voortouw. “26,5% van de nieuwe start-upteams heeft één of meerdere vrouwelijke founders in de rangen. Het aantal vrouwelijke ondernemers dat zich aanmeldt, blijft toenemen. Ook in 2018 blijven we initiatieven nemen op dit vlak”, besluit Uytterschaut.