Start it @KBC, de grootste accelerator van België, slaat de handen in elkaar met de Amerikaanse farmaceutische reus Pfizer, wereldwijd pionier in de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen en vaccins. “Dankzij deze samenwerking zetten we in op een van de sectoren waar Belgische start-ups in uitblinken: health tech”, klinkt het bij Start it @KBC bezieler Lode Uytterschaut.

Boost voor health- en medtech start-ups

Lode Uytterschaut glundert wanneer hij stelt dat dit partnership deuren opent voor de meer dan 50 Start it @KBC start-ups die actief zijn in health tech. “Vergeet niet dat het voor Belgische start-ups nog steeds geen evidentie is om binnen te geraken bij corporates”, legt hij uit. “Om dat te bereiken, moet je vaak de juiste mensen kennen. Business doen, dat is ook netwerken.”

Dankzij deze nieuwe samenwerking krijgen onze start-ups toegang tot de expertise en het internationale netwerk van een van de grootste biofarmaceutische spelers ter wereld

Uytterschaut hoopt dan ook dat start-ups in health- of medtech zich geroepen voelen om zich te melden voor de volgende applicatieronde van Start it @KBC in september. “Zij krijgen toegang tot de expertise en het internationale netwerk van een van de grootste biofarmaceutische spelers ter wereld”, laat hij weten. “En Pfizer kan op zijn beurt de farmaceutische expertise koppelen aan de technische know-how van start-ups.”

In de toekomst zullen B2C-bedrijven in health tech ook sneller kunnen groeien dankzij de strategische partnerships die we aangaan

Hoewel ons land eerder bekend staat om haar B2B start-ups, sluit Uytterschaut zeker niet uit dat ook B2C health tech start-ups grote stappen kunnen zetten. “De start-up FibriCheck heeft zich tot dusver altijd al gericht op de B2C-markt, en is enorm goed bezig”, vertelt hij. “Ik verwacht dat toekomstige B2C-bedrijfjes dankzij dergelijke partnerships met grote namen uit de sector nog sneller kunnen groeien.”

Innovatiegedreven partnerships

Het is niet de eerste keer dat Start it @KBC een strategisch partnership van deze grootorde aangaat. “Als we kunnen partneren met bedrijven die een significante meerwaarde kunnen bieden aan ‘onze’ start-ups - graag dan, natuurlijk”, stelt Uytterschaut onomwonden. “We zetten daarbij steeds in op cocreatie, en ik denk dat we ons daarmee onderscheiden van de grote hoeveelheid aan start-up initiatieven. Nooit doen we iets omdat het enkel ons interessant lijkt - alle nieuwe dingen gebeuren in samenwerking en samenspraak met de start-ups.”

Een positieve impact betekenen op de Belgische economie, daar doen we het voor

“Deze samenwerking met Pfizer is daar een resultaat van, maar we zetten natuurlijk ook in op innovatiegedreven partnerships in andere sectoren waarin ons land een voorloperspositie heeft. Kijk naar blockchain: Settlemint, een van onze start-ups wil van Leuven een gigantische blockchain hub maken. Voor bijvoorbeeld fintech werken we dan uiteraard weer samen met KBC en voor telco en mediatech met Telenet. Zolang we maar een positieve impact kunnen blijven hebben op de economie en samenleving in België. Daar doen we het voor”, aldus Lode Uytterschaut.