Zhong Xu begon in 2012 samen met Jan Hollez de start-up POISOS, het eerste iPad kassasysteem voor in de horeca. Een succesverhaal volgde: twee jaar later werd het bedrijf overgekocht door het Canadese bedrijf Lightspeed. En ook hier houdt de groei niet op. Lightspeed heeft onlangs een investering van 166 miljoen dollar binnengehaald. Kortom: Zhong is een ervaringsdeskundige op het gebied van ondernemen en de groei van een bedrijf. 

Het is de droom van veel ondernemers: opschalen. De overgang van een start-up naar een scale-up is niet niets en brengt op veel gebieden veranderingen met zich mee. Het is belangrijk voor ambitieuze ondernemers om hier op de juiste manier mee om te gaan om het maximale uit hun bedrijf te kunnen halen. Om deze ondernemers te helpen en te inspireren, deelt Zhong in dit bericht vier tips op basis van zijn ervaringen: 

Tip 1: Schaal niet te snel

Veel start-ups falen in de zogenaamde ‘valley of death’ die volgt na het ontwikkelen en het in de markt zetten van een product. Opschalen is ambitieus en fantastisch, maar wees er niet te snel mee: wees zeker van je product-market fit en zorg dat je businessplan schaalbaar is. Denk hier al vanaf het begin over na; niet elk bedrijf is immers geschikt om op te schalen. Bij de ontwikkeling van onze business bij POISOS hielden we vanaf dag 1 in de gaten dat het distributiemodel schaalbaar was. Om deze reden konden we ook snel wereldwijd gaan. 

Tip 2: Focus

Wanneer een bedrijf groeit, komen er een hoop nieuwe mogelijkheden langs. Het is voor een ambitieuze ondernemer verleidelijk om elk van deze kansen te benutten. Maar verlies de focus niet. Zorg ervoor dat je de beste bent (en blijft) in wat je doet. Richt op de sterktes, blijf bij de kern en verdrink niet in de hoeveelheid opties.

Het is voor een ambitieuze ondernemer verleidelijk om alle kansen te benutten. Maar verlies de focus niet.

Tip 3: Laat los

Voor ondernemers is opschalen een rollercoaster: het is een ontzettend interessant maar ook emotioneel proces. Bij een start-up moet je alles zelf doen maar wanneer je opschaalt zal je veel los moeten laten. Vertrouwen hebben in het aannemen van de juiste mensen en hen hun job laten doen is daarin ontzettend belangrijk. 

Als ondernemer verandert je rol wanneer het bedrijf groeit. Je bent minder direct met alle aspecten van het bedrijf betrokken, maar dit maakt plaats voor andere, nieuwe uitdagingen en kansen. Je kan nu echt naar de bigger picture gaan kijken en de strategie op de lange termijn bepalen. Als start-up bevind je je als het ware in een soort jungle: als een Robinson Crusoe ga je op ontdekkingstocht. Dit verandert in de transitie naar een scale-up meer in een soort boerderij, met meer organisatie en structuur. 

Tip 4: Zet goede mensen in

Ik noemde het net al: het aannemen van de juiste mensen is allesbepalend. Je moet echt over elk aspect van de business nadenken wat schaalbaarheid betreft, en dus ook over het team. De eerste 10 teamleden bepalen de cultuur van de eerste 100. Het aannemen van de eerste paar werknemers is dan ook een veel trager proces dan wanneer je opschaalt. Je kan op basis van je opgedane ervaring veel beter, doelgerichter en sneller gaan rekruteren. Daarnaast is het aan te raden om tools in huis te hebben om mensen snel en goed in te werken. Talent om je heen verzamelen is een must!