Jeroen De Wit, medeoprichter en CEO van de Gentse scale-up Teamleader, wordt vaak neergezet als voorbeeld voor andere Belgische ondernemers. Toch is de Gentenaar nog even bescheiden als tijdens de oprichting van het bedrijf 7 jaar geleden. Wat is er intussen allemaal veranderd? Op welke domeinen heeft De Wit het meest bijgeleerd? Welke impact had de scheiding met de co-founders? Dat en nog veel meer kom je te weten in de nieuwste Techmag aflevering!

Groeien als bedrijf, maar ook als persoon

Teamleader groeit jaar na jaar en wie Jeroen De Wit nog maar een beetje kent, weet dat hij extreem trots is. In de eerste plaats vooral op zijn team, maar stiekem toch ook op zijn eigen verwezenlijkingen. “Ik beschouw mezelf nog steeds als iemand die gewoon het geluk heeft gehad dat zijn eerste idee het goede bleek te zijn”, lacht hij. “Maar als ik terugkijk op de rit, besef ik dat ik heel veel heb geleerd. Logisch, toen ik van start ging met Teamleader, zat ik quasi nog op de schoolbanken.”

“Zo heb ik vooral op gebied van HR veel opgestoken. Ik weet nog hoe slecht ik vroeger was in het ontslaan van mensen - dat hoort er nu eenmaal bij. Tijdens een bepaald gesprek wist die persoon op het einde nog steeds niet dat ik hem wou laten gaan”, vertelt De Wit. “Voor mij ligt zoiets echt moeilijk, want ik hou van optimisme. Negatieve energie kost me veel moeite. Misschien komt dat doordat ik steeds het beste zie in iedereen?”

Naarmate Teamleader uitbreidde, trad er een spanningsveld op tussen een formele en informele cultuur. “Toen we nog een klein team waren, werd er veel besproken tijdens én buiten de kantooruren”, herinnert de CEO zich. “Maar wanneer je begint aan te werven, moet je snel inzien dat bepaalde mensen een andere balans in het leven hebben. En dan kan je niet meer selectief zijn in welke dingen je op of naast kantoor bespreekt. Want op zo’n moment sluit je mensen uit. Ik vind het belangrijk dat iedereen in het bedrijf betrokken blijft en toegang heeft tot alle informatie. Ongeacht zijn of haar levensritme.”

Wanneer professioneel en privé (niet) in elkaar overvloeien

Zelf zag De Wit zijn eigen levensritme veranderen toen hij in drie jaar tijd twee keer vader werd. Al vrij snel besloot hij nóg meer in te zetten op zijn eigen work-life balance en timemanagement. “Als founder is het echt moeilijk om je professionele leven je privésfeer niet te laten beïnvloeden en vice versa”, vertelt hij. “Bij de geboorte van mijn eerste zoon was hetzelfde moment dat mijn co-founder Willem uit de organisatie stapte. Toen mijn tweede zoon geboren was in augustus vorig jaar, hadden we bij Teamleader minder sterke commerciële resultaten. Dat was een zot contrast en een moeilijke periode. Gelukkig ben ik zowel met het bedrijf als in mijn privéleven de situaties te boven gekomen.”

Toen mijn tweede zoon geboren werd, hadden we bij Teamleader minder sterke commerciële resultaten. Dat was een zot contrast en een moeilijke periode

In Techmag speelt De Wit ook open kaart over wat de toekomst van Teamleader brengt. Hij verklapt zelfs enkele gloednieuwe features. “Maar wat er ook gebeurt, dit zal altijd een menselijk bedrijf blijven”, voegt hij daar nog aan toe. “Weet je, ik ben voor Teamleader constant bezig met data en metrics. Maar eens het gaat over mensen, zal ik altijd mijn gut feeling volgen.”

Meer weten over het traject en de visie van Jeroen? En hoe hij een spiegel werd voorgehouden? Je ontdekt het allemaal in de nieuwste aflevering. Mis geen enkele episode meer door je hier te abonneren op Techmag!