Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Axel Gekiere, co-founder van de Leuvense start-up Adshot, die merken aan gaming influencers matcht.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Ik bekijk mijn ondernemersbestaan en mijn leven daarbuiten niet als twee gescheiden werelden. Met Adshot maak ik veel leuke ervaringen mee, kom ik op nieuwe plaatsen en leer ik fantastische mensen kennen. Volgens mij ligt de kunst erin om evengoed van al deze dingen te genieten en ook die te beschouwen als een ontspannende activiteit voor je geest. Van je wakkere tijd spendeer je ongeveer 75% tijd op het werk, het zou jammer zijn om dit als een afzonderlijke entiteit te zien waarbinnen je niet kan ontspannen.”

“Momenteel woon ik in Leuven, maar ik kan er echt van genieten om terug naar mijn geboortedorp Bonheiden te gaan, waar ik nog altijd enorm veel familie heb alsook vrienden van voor ik aan de universiteit ging studeren. Ik speel er nog in een voetbalploeg, waarmee we ieder jaar een aantal leuke evenementen organiseren.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik heb in de eerste twee jaar als ondernemer vooral geleerd om even geen geld uit te geven, maar ik denk dat een groot deel van mijn besteedbaar inkomen naar boeken gaat. Ik lees voornamelijk drie soorten boeken: boeken over ondernemen en alles wat daarbij hoort, boeken over zelfontplooiing en romans, puur ter ontspanning.”

“Boeken over ondernemen vind ik super interessant, niet alleen om mezelf beter te ontwikkelen als ondernemer, maar ook om ideeën voor mijn eigen onderneming op te doen. Vaak lees ik een bepaalde succescase over een bedrijf, waarin ik een of ander raakvlak met Adshot vind. Een goede ondernemer moet vooral goed kunnen stelen met zijn ogen en constant alert zijn voor nieuwe inzichten. Boeken bieden vaak een interessante bundeling van verschillende ideeën over een bepaald domein.”

Bepaalde boeken geven mij nieuwe perspectieven op het leven, wat kan helpen om bepaalde obstakels makkelijker te overwinnen

“Boeken over zelfontplooiing gaan dan weer voornamelijk over hoe je als persoon een rijker en meer bevrijd leven kan hebben. Ik ben net begonnen in 'The Power of Now' van Eckhart Tolle, waarin hij beschrijft hoe wij vooral 'slaven' zijn geworden van onze gedachten en vergeten om in het huidige moment te leven. Dit soort boeken geeft mij nieuwe perspectieven op het leven, wat kan helpen om bepaalde obstakels makkelijker te overwinnen.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

The Innovators: How a Group of Hackers, Geniuses, and Geeks Created the Digital Revolution van Walter Isaacson (uit 2015, dus wel niet super recent). Ik vind het een heel interessant boek, omdat het tot in een detail beschrijft hoe we vanaf 1600 via innovaties (en innovators) beland zijn bij de smartphone en de moderne computer. Het is ongelofelijk om te lezen hoeveel toevallige gebeurtenissen ertoe hebben geleid dat deze uitvindingen bewaarheid werden.”

Ik geloof sterk dat er meer moet samengewerkt worden tussen concullega's en ondernemingen uit totaal verschillende sectoren. Op mondiaal niveau zie je dit al gebeuren bij de grote spelers

“Het valt vooral op dat wanneer personen uit verschillende takken samenkomen om te werken aan een gedeelde visie, er heel mooie dingen gebeuren. Ik geloof zelf dan ook sterk dat er meer moet samengewerkt worden tussen concullega's en ondernemingen uit totaal verschillende sectoren. Op mondiaal niveau zie je dit al gebeuren bij de grote spelers. Zo is de net gelanceerde Libra een samenwerking tussen verschillende partijen, die op verschillende vlakken met elkaar concurreren. Toch houdt deze concurrentie hen niet tegen om samen aan een project te werken dat wel eens de wereld zou kunnen veranderen.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Ik denk dat we de komende jaren nog veel zullen horen van Deliverect. Het is een ervaren team van ondernemers, met Lightspeed als vorig succes. Ik vind vooral het concept heel goed, op verschillende vlakken. Er is een enorme druk op de horeca om (kosten)efficiënter tewerk te gaan. Deliverect maakt het mogelijk om verschillende delivery apps zoals Uber Eats en Takeaway te integreren in je eigen POS systeem, waardoor je makkelijk vanuit verschillende apps bestellingen kan aannemen en verwerken.”

“Door je als start-up te positioneren tussen enerzijds de steeds groter wordende doelgroep van restaurants met delivery mogelijkheden en anderzijds spelers als Uber, Just Eat en Takeaway, heb je alle kaarten in handen om snel te kunnen schalen.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

Het ophalen van funding bij Imec, enkele andere investeerders en de meest bekende marketingexperts in België, met name Pieter Janssens van Intracto en Steven van Belleghem. Als start-up in België is het vaak moeilijk om funding te verkrijgen en te concurreren met bedrijven aan de andere kant van de oceaan, die daarom steeds sneller kunnen schakelen. Het verkrijgen van funding zal ons toelaten om ons eigen verhaal te schrijven en een rol van betekenis te spelen in het snel veranderende medialandschap. Het zou fijn zijn mocht ons land het voortouw nemen in een bepaalde innovatie, iets wat toch weinig voorkomt.”